digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Održana sjednica Sabora IZBSA i otvorena džamija u Denveru

Autor: April 04, 2018 0
Detalj sa sjednice Detalj sa sjednice

Tokom proteklog vikenda (30. marta – 1. aprila 2018. godine) u Denveru, CO je se održao niz aktivnosti koje su, prije svega, od velikog značaja za bošnjačku zajednicu u Sjevernoj Americi, a pored toga, oba dogadjaja su ostavila lijep utisak na sve prisutne goste. Glavni razlozi okupljanja su bili održavanje 17. Sabora Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike i svečano otvaranje Dzamije Bosanskog Edukativnog i Kulturnog Centra Colorado (BEKCC).

Prvog dana programa, u petak, 30. marta 2018. godine, između jacije namaza održan je uvodni dio programa otvaranja džamije BEKCC na kome su se prisutnim imamima, sabornicima, džematlijama i drugim gostima, pored Mirsad ef. Huseljića, imama u džematu domaćinu, obratili i glavni imam Islamske Zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA), dr. Sabahudin ef. Ćeman, dok je prigodan vaz održao mr. Dženan ef. Handžić direktor medrese “Osman ef. Redžović” iz Čajangrada kod Visokog.

Drugog dana programa, u subotu, 31. marta 2018. godine, u prijepodnevnim satima je održan prvi zasjedanja IZBSA. Nakon utvrđivanja kvoruma i dnevnog reda, uvodno obraćanje iznio dr. Hazim ef Fazli, Predsjednik Sabora IZBSA, a nakon toga izvještaj je podnio glavni imam IZBSA dr. Sabahudin ef. Ćeman, koji se u svom obraćanju osvrnu na kratkoročnu i dugoročnu potrebe naše zajednice. Sekretar IZBSA Mirnes Lemeš je podnio detaljan finansijski izvještaj poslovanja organizacije u 2017. godini. S obzirom da je prije nekoliko mjeseci Sabor IZ u BiH usvojio pravilnik o organizovanju Islamske Zajednice u dijaspori, sabornici su diskutovali o tehničkom prilagodjavanju postojećih pravilnika, jer je nakon usvajanja novog pravilnika to bio integralni korak za stvaranje novih muftijstava u dijaspori.

Nakon prvog dijela zasjedanja Sabora ICNAB-a, iza podne namaza upriličen je centralni program svečanog otvaranja džamije.  Programu je prisustvovao veliki broj predstavnika lokalne zajednice, kao i imama, gostiju, te lokalnih džematlija, a centralni govor je održao dr. Sabahudin ef. Ćeman koji je to učinio u svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Islamske Zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazovića. Džematski odbor je donio odluku da otvori ovaj objekat vrijedni aktivista ovog džemata hadžija Nihad Poljarević, medjutim on je sve prisutne iznenadio kad je rekao da iako mu je drago da otvori džamiju, još draže da tu čast preda svojim roditeljima, hadži Husejnu i hadži-Hanumi Huriji Poljaković, koji su na otvor džamije mahsuz došli iz  Bosne i Hercegovine. Nakon klanjanja podne namaza, hadži Husejn je se obratio prisutnima i učinio dovu Allahu dž.š.da primi hajr, trud i ibadete svih onih koji su učestvovali u radu, a da hadži Nihada obraduje isto ovako kako je on bio obradova.

U popodnevnim satima je nastavljen drugi dio Sabora IZBSA. Fokus u ovom dijelu su bili izbori za predsjedništvo Sabora, kao i potvrdjivanje članova Upravnog Odbora IZBSA iz reda džematlija. Izabrani su:

  • Predsjednik Sabora – dr. Hazim ef Fazlić
  • Potpredsjednik Sabora – mr. Abid Talić
  • Sekretar Sabora – mr. Džemal ef. Crnkić
  • Član UO iz medžlisa 2 – hadži Samir Agić
  • Član UO iz medžlisa 4 – mr. Damir Husamović

Potom se krenulo sa predstavljanjem projekata IZBSA. Profesor Emir Ramić je prezentirao dosadašnje rezultate projekta “Kultura pamćenja, temelj za bolju budućnost Bošnjaka i BiH”, i značaju ovog projekta na Bošnjake u domovini i dijaspori. Mr. Dženan ef Handžić je se kao jedan od pokretača ovog projekta, ali i domaćin polaznicima, osvrnuo na rast, i uspjeh programa, naglasio je potrebe, kao i buduće ciljeve i rezultate ovog programa. Predstavljeni su sljedeći projekti IZBSA:

  • “Kultura pamćenja, temelj za bolju budućnost Bošnjaka i BiH”
  • Mala medresa
  • Kamp za omladinu
  • Fondacija Ljiljan
  • Susreti Bošnjaka
  • Prijedlog pravilnika i uspostavljanja ureda za vjerske poslove
  • Hadž i umra
  • Prijedlog uspostavljanja živog vakufa
  • Izdavačka djelatnost

Na svečanoj večeri su pored Armina Muzaferije i Eldina Huseinbegovića učestvovali i horovi i grupe ilahija  iz Denvera, Portlanda, Salt Lake City i Phoenixa.

Zbog potrebe prisustva na svečanoj večeri, nastavak diskusije o projektima je nastavljen u trećoj sesiji održanoj u nedjelju, 1. aprila, kada je u prijepodnevnim sahatima nastavljeno zasjedanje Sabora IZBSA, a nakon saborskih pitanja hafiz Muriz ef Mešić je proučio dovu, čime je zavrseno zasijedanje.

Ovim putem želimo da prvenstveno molimo Allaha dž.š. da obilato nagradi vakife ove džamije, ali i organizatorima ovog otvora džamija koji su nekoliko dana neprestano radili da bi onim koji su došli sa strane sve bilo besprijekorno. Molimo Allaha dž.š. da isto obraduje sve one koji rade za dobrobit svih nas. Amin!

Slike i video zapise sa otvora možete naći na http://facebook.com/icnab .

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine