digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Obilježavanje Noći Kadr u Mostaru

Centralna manifestacija obilježavanja mubarek večeri Lejletu-l-Kadr za područje Medžlisa IZ-e Mostar upriličena je sinoć na malonogometnom stadionu u Univerzitetsko sportsko-rekreativnom centru „Midhat Hujdur Hujka“ u Sjevernom Logoru.

Teravih namaz predvodili su hafizi Kasim ef. Čelenka, Jusuf ef. Bećoja i Aid ef. Tulek. Prigodnim obraćanjima vjernicima su se obratili glavni imam Medžlisa IZ-e Mostar mr. Dino ef. Maksumić i mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Odabranost noći Lejletu-l-Kadr glavni imam iskoristio je da pozove vjernike da u ovoj noći čvrsto donesu odluku da promijene svoje dosadašnje navike koje nisu u potpunosti usaglašene sa učenjem islama. Naglasio je da dova u noći kadra treba biti opća u kojoj vjernici mole za dobro cijele zajednice i ummeta. „Bogobojaznost podrazumijeva biti svjestan Allaha dž.š. i čuvanja Njegovih granica. Cilj ove noći i ovog ramazana je da izađemo bolji iz ramazana. Hajde da donesemo odluku da sebi kažemo gotovo je sa ružnim navikama“, podsjetio je ef. Maksumić.

Muftija mostarski u svom govoru protumačio je jednu od mnogobrojnih dova Muhameda a.s. u kojoj je molio za dostojanstven i plodonosan vjernički život. U toj dovi Poslanik je molio za otklanjanje briga, nevolja, tegoba, tuge, lijenosti, strašljivost… „Dobrim dijelom mi otvaramo prolaze naših života pa dolazi do tih kušnji. Svojim načinom života često projiciramo pritisak i stres. Kad nas te negativnosti preokupiraju onda čovjek dolazi u stanje krize. Stoga čovjek treba da projicira svoj život onako kako je realna mogućnost života i svijeta, da ne projektuje ono što je izvan njegove moći“, kazao je muftija naglasivši pri tome kako je mjesec ramazan i ramazanski ibadeti bio prilika za dosljedno popravljanje opće društvene slike.

U pojašnjavanju simbolike klanjanja teravih namaza muftija je naglasio kako je to jedan od najpotpunijih obilježja ramazana i za to nije nevažno kako izgleda zajedničko klanjanje ovog namaza. „Neki ne razumiju važnost ovoga reda i javne manifestacije islama a njega po svaku cijenu treba sačuvati i njegovati“. Šta će ostati ako kažemo može i ovako i onako. U tom slučaju dovest ćemo u pitanje sadržaj koji imamo na okupu. Zato je važno ne raspredati i ne gubiti vrijednosti koje baštinimo“, upozorio je muftija. On je pozvao vjernike da ne troše vrijeme i energiju na stvari i tokove koje su u našem društvu čvrsto definirane. „Insana ne odgajaju trenuci, već događaji, vrijeme i desetljeća i zato je bitno da budemo istrajni i odani svom emanetu, našim vjerskim i nacionalnim vrijednostima, onako kako nas je ovaj ramazan naučio“, poručio je muftija.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine