50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Održana sjednica Vijeća muftija

Autor: Novembar 29, 2018 0
Sarajevo, 29. novembar 2018. (MINA) - Danas je u Sarajevu pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana 19. redovna sjednica Vijeća muftija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.
Na sjednici su muftije informisani o aktivnostima reisu-l-uleme i članova Vijeća muftija između dvije sjednice, te značajnijim dešavanjima u Zajednici. Među brojnim aktivnostima i dešavanjima istaknute su kupovina zgrade muftijstva u Washingtonu i odluka Agencije za restituciju Republike Srbije o vraćanju zgrade Islamskih ustanova (Fakulteta za islamske studije) na Trgu Gazi Isa-bega Ishakovića u Novom Pazaru u posjed Mešihata IZ-e u Srbiji.
Na sjednici je utvrđen Plan rada Vijeća muftija za 2019. godinu i data je saglasnost na Nacrt Plana rada Rijaseta za 2019. godinu i Nacrt Budžeta Rijaseta i njegovih ustanova za 2019. godinu. Vijeće muftija je donijelo Odluku o raspodjeli sredstava fonda „Bejtu-l-mal“ i dalo saglasnosti na izabrani ilmihal za prvi nivo mektebske pouke. Također su razmatrani prijedlozi Vakufske direkcije za novim uvakufljenjima.
Vojni muftija Hadis ef. Pašalić informisao je članove Vijeća muftija o slučaju kršenja Pravilnika  o ishrani u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. Vijeće muftija je dalo punu podršku Vojnom muftijstvu i muftiji Pašaliću da istraju u insistiranju na primjeni važećih zakona i osiguranju vjerskih prava i sloboda pripadnika Oružanih snaga i uposlenika Ministarstva odbrane naročito kada je riječ o primjeni važećeg Pravilnika o ishrani u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u miru iz 2015. godine.
Muftije su također razgovarali o mjerama koje Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini može poduzeti kako bi odgovorila na zlonamjernu kampanju iz nekih političkih centara u susjednoj Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te su tim povodom izdali posebno saopćenje. 
 
© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija