digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Godine i događaji kada je hadž prekidan ili suspendiran

Autor: Mirnes Kovač Juli 14, 2020 0

Historija bilježi oko 40 slučajeva kada je hadž bio prekinut, suspendiran ili potpuno obustavljen, a evo nekih najznačajnijih datuma:

1. 251. po hidžri / 865. godine

Ismail bin Jusuf el-Alavi poznat kao esSefak i njegove snage digli su pobunu protiv Abbasijskog hilafeta i izmasakrirali hiljade hadžija koji su se okupili na brdu Arefat pored Mekke, što je rezultiralo otkazivanjem hadža.

2. 317./ 930. godine

Vjerojatno najzloglasniji događaj se desio kada je sekta Karamita koja je hadž smatrala paganskim obredom, a koju je predvodio Ebu Tahir Karamitani izvela žestoki napad na Mekku tokom sezone hadža. Prema historijskim izvješćima karamiti su izmasakrirali 30 hiljada hadžija. Pri tome su, dok su ih zakopavali bez dženaza-namaza i propisnog gasulenja, s podsmjehom su učili kur’anske ajete, a 3 hiljade tijela su bacili u vrelo Zemzem, potpuno ga uništivši. Također su ukrali Crni kamen iz Kabe i odnijeli ga u svoje središte na istoku današnje Saudijske Arabije (regija Qatif) i otuđenog ga držali 22 godine. Predaje navode da nakon ovog masakra hadž nije obavljan deset godina.

3. 357./968. godine

Kaže se da je ove godine hadž otkazan zbog širenja tzv. “El-Maširi” bolesti u Mekki od koje su umirali hadžije i njihove kamile. Kamile su umirale i na putu od žeđi, te je samo mali broj hadžija stigao u Mekku.

4. 390. i 419. / 1000. i 1028. godine

Hadž je tokom ove dvije sezone bio suspendiran zbog ekstremno visokih troškova i inflacije. Iz tog razloga niko nije obavio hadž sa istoka i iz Egipta 419. hidžretske godine.

5. 492. / 1099. godine

Hadž nije obavljan pet godina zbog meteži i nesigurnosti koji su pogodili šire područje muslimanskog svijeta koji su bili uzrokovani unutarnjim sukobima, a kriza je kulminirala križarskim osvajanjem Jerusalema 1099. godine.

6. 654./1256. godine

Osim hadžija iz regiona Hidžaza nije bilo hadžija ni iz jedne druge zemlje zbog sukoba koji su trajali širom muslimanskog svijeta. Kulminacija ove krize je pad Abbasijskog glavnog grada Bagdada 1258. godine.

7. 1213. /1799. godine

Putovanja na hadž su zaustavljena tokom Francuske revolucije budući da su putevi i standardne rute bile nesigurne.

Cijeli tekst u štampanom i digitalnom izdanju

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine