Kako IZ može pomoći osobama s dodatnim teškoćama

Autor: Merjema Ljevaković Februar 03, 2015 0

Urađeni su upitnici na osnovu kojih će se prikupiti podaci o gluhim i nagluhim, slijepim i slabovidnim, osobama sa tjelesnim invaliditetom i mentalnom insufijencijom (disperziji po džematima, po starosnoj dobi i stupnju uključenosti u džemate

 

Činjenica je da u svakom džematu postoje osobe sa specifičnim potrebama po kojima se razlikuju od ostalih džematlija. Specifične ili dodatne potrebe, odnosno invaliditet, otežavaju život. Nije dobra praksa zanemarivati invalidne osobe, prepustiti ih da se sami snalaze kako znaju i umiju, te ne primjećivati njihove napore u realizaciji svakodnevnih potreba. Ako na pravi način ne obavljamo svoju ulogu prolaznika, komšije, rođaka, kolege, člana porodice, odgovorni smo, htjeli mi to ili ne. Svako ponašanje nosi sa sobom značenje. Poslanik Muhammed, a.s., je slijepoj osobi povjerio da ga zamijeni u predvođenju džemata u njegovom odsustvu, te nam je tako ostavio jedan od primjera kako trebamo društveno afirmirati ove osobe. Da bismo društveno afirmirali osobu sa dodatnim teškoćama moramo činiti dodatan napor. Potruditi se, razviti u sebi odgovornost i sposobnost da ih znamo i možemo uključiti da budu ravnopravi članovi, da se dobro osjećaju sa nama, informisati ih, podstaknuti, ohrabriti da učestvuju u društvenim zbivanjima.

Obaveza muslimana je da znaju podržati drugačije osobe koje nam je Allah dao na iskušenje, ne samo u porodici nego i u komišluku, u rodbini i džematu. Poslanikova praksa i načela islama su okvir u kome muslimani treba da obezbijede atmosferu u kojoj će se osobe sa dodatnim teškoćama osjećati sretnim što pripadaju islamu i žive u okruženju muslimana. Svjedoci smo da nije baš tako. Društvena podrška i prihvatanje ovih odsoba na pravilan afirmativan način očito ne ide sama od sebe, stihijski. Rijaset IZ je prepoznao potrebu za većim angažiranjem na ovom planu. Poduzete su aktivnosti oko izrade planova i programa po kojima će raditi osobe zadužene da se brinu za vjerski život navedenih kategorija, te istovremeno biti uzor i podsticati dizanje svijesti u društvu u smislu primjećivanja specifikuma potreba svakog pojedinca, te angažiranja u pružanju podrške.

U okviru navedenih aktivnosti urađeni su upitnici na osnovu kojih će se prikupiti podaci o gluhim i nagluhim, slijepim i slabovidnim, osobama sa tjelesnim invaliditetom i mentalnom insufijencijom (disperziji po džematima, po starosnoj dobi i stupnju uključenosti u džemate). Upitnike će Rijaset preko glavnih imama dostaviti imamima u džematima da ih popune, potom ispunjene vrate.

Pažnja! Više pročitajte u printanom izdanju Preporoda od od 15.12.2014.
© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija