digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Rijaset: Realiziran projekat za djecu povratnika

Autor: M.M. Oktobar 17, 2016 0

Podjelom 3000 bjramskih paketića edukativno-didaktičkog sadržaja, koje je Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u saradnji sa Uredom za društvenu brigu pripremila i distribuirala u preko deset medžlisa u manjem bh. entitetu za Ramazanski i Kurban bajram, okončan je projekat pod nazivom “Kampanja za hiljadu osmijeha”.

Cilj projekta bio je obezbijediti što veći broj paketića za djecu u povratničkim džematima. Udruženje “Kaizen” je uradilo didaktičke materijale, a projekat je potpomognut donacijama Ureda za društvenu brigu Rijaseta, privrednika, pojedinaca i džemata iz BiH i dijaspore. Izdavački centar “El-Kalem” i Vakufska direkcija su donirali 3000 slikovnica „Dženet je ljepši“, kojima je obogaćen edukativni sadržaj paketića.

Didaktički materijal i kutija za paketiće štampani su izdavačkoj kući “Dobra knjiga”, u čijim prostorijama su paketiće pakovali volonteri Islamske zajednice. Bajramski paketić u praktičnom “kofer-pakovanju” sadržavao je didaktički materijal, te neizostavni slatki dio paketa koji je činilo 11 artikala domaćih proizvođača. Prilikom odabira medžlisa i džemata koji su dobili paketiće vodilo se računa da se regionalno pokrije veći dio teritorije, te obuhvate manji i ugroženi povratnički džemati.  Uprava za vanjske poslove i dijasporu se zahvaljuje svima koji su doprinijeli da ovaj projekat uspije i paketići dođu i u najudaljenije krajeve Bosne i Hercegovine. Posebno se zahvaljuje: Bosna Bank Internationl, INT BH DOO, Fondaciji Muharem Berbić, džematu "SAFF" Odense, Danska, džematu Sabur, Rasnders, džematu ICE – Žene džemata Selam, Roterdam, džematu Dramen, Norveška, te mnogim pojedincima.

Paketići su podijeljeni u slijedećim medžlisima: Sanski  Most, Kotor  Varoš, Mrkonjić  Grad, Jajce, Doboj, Derventa, Bosanski  Brod, Livno, Duvno, Glamoč, Foča, Čajniče, Rogatica, Višegrad, Žepa, Rudo, Vlasenica, Zvornika, Bratunca, Srebrenica, te izbjeglički džemat Podlugovu u Muftijstvu sarajevskom. Paketići su podijeljeni i u KJU “ Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave“, JU Zavod za zbrinjavanje mentalno-invalidnih lica Drin Fojnica, i u četiri porodice koje imaju slabočujuće i gluhe članove.

Uprava za vanjske poslove i dijasporu je ovaj projekat prvi put pokrenula prošle godine u saradnji sa udruženjm “Kaizen” iz Sarajeva kada je za oba bajrama podjeljeno 4000 bajramskih paketića djeci u povratničkim džematima.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine