50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Čuvari Zajednice

Autor: Elnur Salihović Juni 30, 2015 0

Iako nerijetko izgleda zbunjen, dobri Bošnjak uvijek je znao prepoznati dobru ideju, stratešku odluku i odgovajući pravac djelovanja.

Takav slučaj je bio i kada je 1968. godine Vrhovni Sabor Islamske zajednice donio odluku da se pokrene organizirano prikupljanje zekata i sadekatu-l-fitra, osnivanjem Fonda Gazi Husrev-begove medrese. Bilo je tada onih koji su htjeli zadržati postojeće stanje i hvalili dostignuća ranijih generacija. Jedno od tih dostignuća je bilo da su imami umjesto plate, u određenim područjima BiH i bivše Jugoslavije, uzimali zekat i sadekatu-l-fitr za svoje potrebe. Mnogi su se i tada, kao i danas, zaklanjali za siromašne i njih koristili kao izgovor zašto oni neće da daju zekat i sadekatu-l-fitr u fond Gazi Husrev-begove medrese, kasnije fond Bejtu-l-mal Islamske zajednice u BiH.

Broj dušebrižnika, koji uglavnom samo kritiziraju i vrlo malo rade da bi stanje unaprijedili i stvarno olakšali život siromašnim i ugroženim, s godinama je rastao, pa bi oni danas mogli osnovati jako udruženje ili možda čak i stranku. Međutim, nećemo mnogo o dušebrižnicima, jer ovaj tekst nije posvećen njima, već čuvarima Zajednice, ljudima (čitaj i ženama svakako) koji su znali prepoznati važnost očuvanja i jačanja svoje Islamske zajednice. Pored svakako onih koji su radeći u Islamskoj zajednici u BiH, u prvom redu kao imami, muallime, profesori, postali neodvojivo tkivo Zajednice tu su i stotine hiljada čuvara koji su bdjeli i čuvali Zajednicu. Mnogi od njih i nisu baš primjetni u džematu, o njima se puno ne priča, niti im se dodjeljuju posebne zahvalnice, ali oni su tu i sama Zajednica treba zahvaliti Allahu što su oni dio nje. Oni su desetljećima svojim prilozima, članarinom, vakufima, radom izgrađivali i jačali Zajednicu. Čuvari Zajednice su bili tu kada je trebalo podržati fond Gazi Husrev-begove mederese, u koji su oni davali svoj zekat i sadekatu-l-fitr i tako očuvali Gazijinu medresu i ostvarili pretpostavke za otvaranje i razvoj Islamskog teološkog fakulteta (sada Fakulteta islamskih nauka) u Sarajevu. Ove dvije institucije su bile fundament za reaktiviranje ostalih medresa i osnivanje novih, kao i osnivanje novih fakulteta u okviru Islamske zajednice u BiH.

 

Cijeli tekst u printanom izdanju Preporoda

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija