digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Priznanje Medžlisu Tuzla

Autor: Novembar 05, 2016 0

Svečanom akademijom i dodjelom priznanja pojedincima i institucijama zaslužnim za rad Behram-begove medrese u Tuzli, okončana je manifestacija obilježavanja 390. godišnjice djelovanja ove, najstarije odgojno-obrazovne ustanove u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini. 

Priznanja za svesrdnu pomoć i veliki doprinos u radu Behram-begove medrese u novom periodu dodijeljena su reisu-l-ulemi IZ-e u BiH Husein-ef. Kavazoviću, muftiji tuzlanskom Vahid-ef. Fazloviću i  Medžlisu Islamske zajednice Tuzle.

Za privrženost radu i očuvanju Behram-begove medrese u prvoj polovini XX stoljeća posthumno su dodijeljena priznanja hafizu Salih-ef. Sivčeviću i hafizu Hasan-ef. Smajloviću. Priznanja su s puno emocija primili njihovi nasljednici.

Hasan efendija Spahić, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Tuzla, bio je jedan od inicijatora ponovnog pokretanja rada medrese 1993. godine, a zatim i predavača u ovoj odgojno-obrazovnoj ustanovi, javlja Anadolu Agency (AA).

- Dobro se sjećam 1991. godine koja je donijela demokratske promjene, pa smo u Odboru islamske zajednice pokrenuli inicijativu da se reaktivira rad Behram-begove medrese. Ova je ustanova postojala do 1949. godine, kada je zabranjen njen rad. U junu 1991. formirali smo komisiju koja je obrazložila inicijativu Islamskoj zajednici u Sarajevu i ratne 1993. godine medresa je ponovo startala s radom. Danas smo ponosni na ovu školu koja dobiva samo pohvale - izjavio je efendija Spahić.

Reisu-l-ulemi Kavazoviću je, također, uručeno priznanje. Tim povodom se Kavazović zahvalio na priznanju koje je dobio, te je iskoristio priliku da učenicima i profesorima čestita 390. godišnjicu djelovanja ove ustanove.

- Ovo je najstarija institucija obrazovanja i odgoja na ovim prostorima i prošla je kroz različite faze i etape, ali ono što je važno jeste da daje odlične rezultate i velike mogućnosti učenicima. Nadam se da će nastaviti svoj tok i da će svoju misiju nastaviti na uzorit način - poručio je reisu-l-ulema Kavazović.

Inače, prema podacima Pedagoškog zavoda Tuzlanskog kantona, Behram-begova medresa posljednjih godina ostvaruje najbolje rezultate u različitim oblastima u rangu srednjih škola u Tuzlanskom kantonu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine