digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Drugi dan posjete delegacije IZ s Reisu-l-ulemom u Švedskoj

Autor: Oktobar 25, 2015 0

Sarajevo, 24. oktobar 2015. (MINA) - Drugi dan boravka u Švedskoj, (petak, 23.10.2015.), reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović na čelu delegacije Islamske zajednice u BiH posjetio je Ambasadu Bosne i Hercegovine u Švedskoj i razgovarao sa  ambasadoricom Vesnom Ćužić.

 

Ambasadorica  Ćužić nije krila zadovoljstvo posjetom delegacije Islamske zajednice ambasadi te je u svom obraćanju kazala da će odgovoriti na sve pozive koje Islamska zjednica Bošnjaka u Švedskoj bude upućivala  ambasadi.

Reisu-l-ulema je skrenuo pažnju na važnost saradnje svih naroda iz BiH koji žive u Švedskoj te da je uloga države putem ambasade izuzetno važna za uspostavljanje i održavanje kontakata i njihove međusobne saradnje.

-To je u interesu svih nas radi očuvanja maternjih jezika, a posebno u očuvanju Bosanskog jezika s obzirom na broj Bošnjaka u izbjegličkoj populaciji u ovoj zemlji sa naših prostora, naglasio je Reisu-l-ulema. 

Poslije džuma namaza koju je predvodio Mensur ef. Pašalić – šef Odjela za dijasporu, upriličen je program proklanjavanja bošnjačke džamije u Štokholmu, kojeg su prigodnim govorima obogatili predsjednik i imam džemata Mustafa ef. Šetkić i Merzuk ef. Hadžirušidović, a potom glavni imam Idriz ef. Karaman i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Poslije jacije namaza, Islamska zajednica Bošnjaka u Švedskoj upriličila je prigodan program povodom 20 godina od osnivanja Zajednice. Prisutnima se prigodnim predavanjem obratio predsjednik Sabora IZ-e u BiH Hasan Čengić, a potom uz prisustvo velikog broja Bošnjaka posebno nadahnutim govorom džematlijama, imamima i ostalim prisutnima obratio se Reisu-l-ulema. On je skrenuo pažnju na očuvanje bošnjačkog identiteta, Bosanskog jezika ali i sjećanja na sve bosanske velikane kojima se mi ponosimo, na bosanske kraljeve prije našeg prihvatanja islama kao i naše velikane poslije. Posebno je govorio o Gazi Husrev-begu, Hasanu Kjafiji – Pruščaku, Mehmedu Handžiću pa sve do r. Alije Izetbegovića koji su svako na svoj način bitno uticali na izgradnju tog našeg identiteta. 

Ovom prilikom uručene su i plakete Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj  najistaknutijim džematima i pojedincima. Reisu-l-ulema je uručio plaketu IZB u Švedskoj za uspješan rad svih proteklih godina.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine