digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Okrugli sto: Rad džemata u većim medžlisima

Autor: Edin Spahić Maj 22, 2017 0

U petak, 19. maja 2017. godine, Uprava za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice je u saradnji sa Sarajevskim muftijstvom i MIZ Sarajevo organizirala okrugli sto pod nazivom „Rad džemata u većim medžlisima“.

Okrugli sto je održan u pomoćnim prostorijama džamije Koševsko Brdo povodom obilježavanja „Dana džamija“, a u sklopu manifestacije „Dani džemata i džamija“. Učesnici okruglog stola su bili imami MIZ Sarajevo na čelu sa glavnim imamom dr. Ferid ef. Dautovićem, direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret-ef. Abdibegović te mr. Meho ef. Šljivo, šef Ureda za hatabet, da'vu i misijsko djelovanje pri Rijasetu IZ u BiH.

Na okruglom stolu, koji je moderirao zamjenik glavnog imama MIZ Sarajevo Malik ef. Šljivo, uvodničar je bio direktor Uprave za vjerske poslove mr. Nusret-ef. Abdibegović koji je govorio o samoj manifestaciji „Dani džemata i džamija“, ali i potrebi organiziranja jedne ovakve manifestacije koja ima za cilj iznaći novi pristup u organizaciji i djelovanju kroz džemat. Direktor Abdibegović je naglasio kako je Islamska zajednica u BiH uspjela u svojim nakanama da ponovo izgradi gotovo sve srušene džamije, ali i da 07. maj ne može biti samo dan u kojem se sjećamo porušenih i izgrađenih džamija, nego da pažnju sada moramo preusmjeriti na izgradnju i jačanje džemata. Imajući u vidu temu okruglog stola, mr. Abdibegović je poručio kako veći medžlisi imaju veće mogućnosti, ali samim tim i veće izazove i veće poteškoće.

Drugi izlagač je bio glavni sarajevski imam dr. Ferid ef. Dautović, koji je govorio o specifičnostima rada u najvećem medžlisu u BiH. Dr. Dautović je podsjetio na trnovit put koji je pređen da bi se dosegao današnji organizacijski nivo u radu MIZ Sarajevo koji je podrazumjevao mnogo napora, odricanja i žrtvovanja. Glavni imam je naglasio kako je MIZ Sarajevo uvijek kroz svoj rad nastojao očuvati sistem IZ-ce uprkos velikim poteškoćama i različitostima sa kojima su se susretali u radu i djelovanju, kako u urbanim i prigradskim, tako i u seoskim džematima. Poruka dr. Dautovića je bila kako je u svom radu i djelovanju neophodno biti svjestan odgovornosti pred Bogom i pred Zajednicom.

Mr. Fikret ef. Pašanović, imam, hatib i muallim u džematu Grbavica I, prezentovao je rad na temu „Rad u novim džematima“, naglašavajući specifičnosti rada u ovom urbanom džematu i naglasivši kako uspješan rad u novim urbanim džematima neophodno podrazumjeva dugoročan i kontinuiran rad. Zanimljivo izlaganje na temu „Aktivnosti sa ženskim dijelom džemata“ imala je koordinatorica MIZ Sarajevo za ženski aktivizam Adna Zulić, koja je predstavila brojne humanitarne, vjerske i socijalne aktivnosti koje u djelo provode 40 koordinatorica na nivou MIZ Sarajevo i u čijem fokusu je ženski dio naših džemata te projekti poput osnaživanja porodica ili rada sa djecom sa posebnim potrebama.

Miralem ef. Babajić, imam, hatib i muallim u džematu Šip te koordinator u radu s mladima Muftijstva sarajevskog je imao zapaženo izlaganje na temu „Rad sa omladinom u džematu“, gdje je iznio niz aktivnosti koje je on poduzeo u radu sa mladima, ponudivši korisne ideje prisutnima na okruglom stolu kada je u pitanju ovaj segment rada. Posljednje izlaganje je imao imam, hatib i muallim u džematu Pale-Prača mr. hfz. Elmir ef. Mašić, koji je na jedan vrlo zanimljiv i neobičan način govorio o svome iskustvu rada i djelovanja u povratničkom džematu. Hfz. Mašić je istakao kako djeluje u džematu koji je vrlo rasprostranjen i to kroz dva entiteta, dva kantona, dvije općine i preko 50 sela koji pripadaju džematu Pale-Prača.    

Nakon predviđenih izlaganja svih učesnika okruglog stola, razvila se korisna diskusija, koja je imala za cilj prepoznati potencijale i resurse koji se mogu staviti u pogon prvenstveno radi očuvanja džemata, njegovog unapređenja i institucionalnog organiziranja Zajednice na principima hanefijskog mezheba i maturidijskog akaida, što je i bio cilj ove manifestacija, koja je zatvorena ovim okruglom stolom.

Manifestacija „Dani džemata i džamija“, koju je organizirala Uprava za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH u saradnji sa muftijstvima i medžlisima trajala je od 05. do 19. maja, a održala se u Kaknju, Zavidovićima, Banja Luci, Zenici, Tešnju, Doboju, Stocu, Foči, Janji, Tuzli, Bosanskoj Dubici, Bihaću, Travniku i Sarajevu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine