digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Hafiska dova - Brat i sestra Avdibašić naučili Kur’an napamet

Autor: Selman Selhanović Juni 06, 2017 0

Promoviranje dva nova hafiza u Tuzli lijepa najava dolaska mjeseca ramazana

U  Tuzli je  u prisustvu velikog broja džematlija i predstavnika Medžlisa Islamske zajednice Tuzla,  u džamiji Kralj Abdullah Bin Abdullah Aziz Ali Saud, 17. maja upriličena hafiska dova kojom je na svečan način obilježena promocija dva nova hafiza iz porodice Avdibašić. Riječ je o Elmedini i Ahmedu iz Tuzle, bratu i sestri, koji su svoje posljednje stranice hatme početkom maja mjeseca proučili pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Sarajevu i stekli časnu titulu hafiza i hafize Kur´ana Časnog.

Čestitajući  novom hafizu i hafizi, njihovim roditeljima, a posebno efendiji Elmedinu s kojim redovno sarađujemo, Ahmed-ef Hatunić, direktor Bahram-begove medrese naglasio  je: „Učenje hifza u našim medresama i mektebima u stalnom je usponu i konstantno pravimo nove iskorake. Nadamo se da ćemo i u budućnosti nastaviti sa uspjesima i da ćemo doći do onoga cilja da se u svakoj našoj kući, našoj porodici uče ajeti iz Časne Knjige“.
Hafiz Ahmed Huskanović, glavni imam MIZ Tuzla,  posebno je  ukazao na trud koji je porodica uložila, te činjenicu da je mladi hfz. Ahmed, dječak koji je prvi hafiz, polaznik jednog od tuzlanskih mekteba. Prisutnima se prigodnom besjedom obratio i muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović uz riječi zahvale na ovom velikom danu koji je blagoslov za sve vjernike. „Ovo je naš ibadet koji će nas zaista istinski pripremiti za mjesec ramazan“, rekao je muftija Fazlović. Kao izaslanik reisu-l-uleme Husein- ef. Kavazovića hfz. Ismet ef. Spahić je u svom kratkom obraćanju kazao da je Tuzla postala grad hafiza. Svečanost je okončana uručenjem diploma i hedija mladim hafizima, te dovom.

Cijeli tekst u štampanom izdanju “Preporoda”

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine