digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Austrija: Seminar za imame BKG-a Nord - Ost

Autor: A.C. Januar 29, 2018 0

VI Seminar Imama BKG Nord – Ost

Shodno godišnjem planu i programu rada Medžlisa BKG Nord – Ost u Austriji, Medžlis je u sklopu ovogodišnji aktivnosti organizirao VI Seminar za imame u Sporthotel Zaton od 19.01.2018. god. do 21.01.2018. god.
Ovo je bio dakle, VI po redu Seminar Iimama BKG Nord - Ost, koji ima za cilj, okupljanje, druženje, a prije svega dodatnu edukaciju Imama, te medjusobno savjetovanje kako i na koji način unaprijediti naše djelovanje u sopstvenim džematima.
Domaćin i moderator Seminara, a ispred Medžlisa je bio uvaženi Mr.Hfz. Senad ef. Podojak, koji je inače predsjednik BKG Nord – Ost, te Imam džemata u Welsu, a koji je izrazio rijeci dobrodoslice i predstavio nase ovogodisnje, uvazene goste iz drugih dijelova Austrije, te domovine BiH.
Također, pored glavnog Imama Medžlisa Prof. Saudin ef. Lope, seminaru su prisustvovale i ostale kolege. Midhat ef. Kupinić, koji je inače zamjenik predsjednika Islamske Zajednice Bošnjaka u Austriji, te Imam u džematu Enns. Zatim, Sakib ef. Zekan, blagajnik Medžlisa, te Imam džemata Liezen, Nijaz ef. Dropić, Imam u džematu Aschbah, te Abdulah ef.Čajlaković, Imam u džematu Braunau.


Ovogodišnji seminar Imama BKG Nord – Ost su uveličali svojim prisustvom i izlaganjem posebno, Mr. Esad ef. Memić, te Mr. Hasudin ef. Aganović.
Mr. Hasudin ef. Aganović u svojstvu glavnog Imama Islamske Zajednice Bošnjaka u Austriji, je održao predavanje na temu: “Uloga Imam u dijaspori” s posebnim osvrtom na Međureligijski dijalog.
U svom izlaganju Hasudin ef. se posebno dotakao osnivanja, održivosti, rada, djelovanja te razvoja džemata, kazavši da je svaka džamija prije svega odgojno obrazovna institucija. A uloga Imama u džematu, prije svega u samoj dijaspori, je od ogromnog značaja, gdje Imam pored uloge Hatiba te Muallima je i predvodnik i pedagog, administrativni radnik itd. Dakle, obim posla svakog Imama, bar u dijaspori, se ne svodi samo na vjerske aktivnosti i programe. Naglasivši na kraju da je najbolji onaj koji je najkorisniji ljudima.
Na kraju radnog dijela seminara, Imamima se obratio Mr. Esad ef. Memić, u svojstvu predsjednika Islamske Zajednice Bošnjaka u Austriji na temu: „Kriterienkatalog für Moschee und Imame“ koja je vise aktuelna u dijaspori, a to su kriteriji koji su neophodni za uspostavljanje, rad i razvoj džamija kao i Imama na području Austrije.
Katalog koji govori o važnosti džamije, te ulozi Imama u samoj džamiji i džematu.
Inače ovaj projekat je urađen od strane Islamske Zajednice u Austriji, predvođeni Mr. Esad ef. a koji je predstavljen u javnosti, raznim državnim institucijama, institutima, te nevladinim organizacijama i koji je naisao na pozitivne komentare, kritike, te pozitivan odjek u cjelokupnoj javnosti Austrije.
Nasem seminaru ove godine su prisustvovali i nama dragi gosti iz Bosne i Hercegovine, predstavnici izdavačke kuće „Libris“ , gosp. Said Katica, te Tarik Puska.
Said se ukratko obratio prisutnima te savjetovao kako i na koji nacin svako od nas u džematu može i treba da organizuje i uspostavi džematsku biblioteku, koja su to dijela koja svaka dalmatska biblioteka treba da ima itd.
Na kraju, hfz. Senad ef. Podojak se zahvalio prisutnim gostima, istaknuvši neophodnost održavanja istih i sličnih edukativnih seminara, koji sigurno doprinose boljem razumijevanju te dodatnom usavršavanju, boljem djelovanju, te organizaciji i radu i Imama i samih džemata.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine