50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Delegacija Mešihata IZ u Srbiji kod reisu-l-uleme Kavazovića

Sarajevo, 30. mart 2018. (MINA) - Danas je delegacija Mešihata IZ u Srbiji na čelu sa predsjednikom Mešihata IZ u Srbiji, muftijom dr. Mevludom ef. Dudićem na poziv reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održala radni sastanak kojem su još prisustvovali predsjednik Sabora IZ u BiH Hasan Čengić, dekan Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru, prof. dr Enver Gicić i direktor Gazi Isa-begove medresa, Rešad ef. Plojević. Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj situaciji u Sandžaku i posljednjim dešavanjima a posebno napadima na neke imame. Sa ovog sastanka je izdato sljedeće saopćenje:

S pažnjom pratimo posljednje događaje u Novom Pazaru i Sandžaku. Izražavamo ozbiljnu zabrinutost ponovnim izljevom nasilja i ugrožavanjem pojedinačnih sloboda i napadima na imame. Pozivamo sve da doprinesu smirivanju tenzija i uklanjanju uzroka ovih sukoba. Sukobi i podjele među muslimanima u Sandžaku štete muslimanima, ali i svima u društvenoj zajednici.

IZ u BiH, čiji je Mešihat IZ u Srbiji organski dio, smatra da je rješenje razlika i nesporazuma jedino moguće punom integracijom muslimana i njihovih organizacionih struktura u tradicionalnu i matičnu IZ u Novom Pazaru. Naša zajednica u tom smislu ostaje potpuno otvorena za dogovor i integraciju.

Muftija Mevlud ef. Dudić i rukovodstvo IZ u Srbiji odlučni su da rade na ovom zadatku. Pozivamo džematlije i imame koji trenutno djeluju  izvan institucija Mešihata IZ u Srbiji da se bez oklijevanja priključe jedinstvenom džematu muslimana u Sanžaku i Srbiji, kako bismo zajedno bili predani svome Gospodaru, Allahu Uzvišenom i bili dio Ummeta.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija