digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Reisu-l-ulema prisustvovao predramazanskom seminaru za imame Sjeverne Amerike

Autor: O.B. April 27, 2018 0

U periodu od 23. do 25. aprila 2018. god. održan je predramazanski seminar za imame Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB).

Ovom seminaru je prisustvovalo trideset četiri imama iz svih krajeva Sjeverne Amerike, a glavna tema ovogodišnjeg seminara bila je "Savremena fikhska pitanja". 

Seminar je započeo učenjem Kur’ana Džemal ef. Crnkić, a riječi dobrodošlice uputio je sekretar ICNAB-a Mirnes ef. Lemeš koji je ujedno bio moderator seminara.

Prvi panel seminara je održao dr. Senad ef. Ćeman, viši asistent na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, koji je u tri sesije obradio centralnu temu savremenih fikhskih pitanja. Pored veoma interesantnog i dobro prihvaćenog predavanja dr. Ćemana, značajna je bila radionica u kojoj su učestvovali imami, koja je za cilj imala definiranje kompleksnih savremenih fikhskih pitanja.

Predavač drugog panela dr. Ermin Sinanović, direktor za istraživanja akademskih programa na IIIT Institutu je obradio temu “Uticaj globalizacije na tumačenja islama”.

Treći panel seminara na temu “Planiranje ramazanskih aktivnosti” prezentovao je glavni imam Medžlisa 4 - Jug, Ismet ef. Zejnelović.

Prvog dana seminara prisutne imame je obradovao svojom posjetom reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović. Tom prilikom reisu-l-ulema se prigodnim govorom obratio imamima, naglasivši važnost uloge džemata i imama u Sjevernoj Americi za značaj cjelokupne Islamske zajednice.

Reisu-l-ulema je također iskoristio priliku da uputi čestitku ICNAB-u na dosadašnjim rezultatima i primjeru organizovanog rada u bošnjačkoj dijaspori. Reisu-l-ulema je obavijestio imame o svom prijedlogu imenovanja dr. Sabahudin ef. Ćemana na mjesto muftije za Sjevernu Ameriku, koji će biti razmatran na sljedećem Saboru IZ u BiH, zakazanom za 28. april 2018.

Ovo je prvo imenovanje muftije za Sjevernu Ameriku, koje će doprinijeti još boljem predstavljanju Bošnjaka, kao i očuvanju bošnjačkog identiteta i tradicije. Reisu-l-uleme je posebno podvukao važnost prisustva Bošnjaka na mjestu gdje se vihore zastave naroda svijeta.

U delegaciji Reisu-l-uleme bio je direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim ef. Čolić, koji je zajedno sa glavnim imamom prisustvovao radnim sastancima u State Departmentu u Washingtonu, D.C.

Drugi dan seminara otvorila je dr. Zainab Alwani čije je izlaganje bilo na temu “Porodica u islamu sa stanovišta intencije šerijata”. Dr. Alwani je direktor islamskih studija na Howard Univerzitetu.

Na petom panelu naš gost predavač bio je mr. Samedin ef. Kadić, viši asistent na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, koji trenutno boravi u North Carolina na akademskom usavršavanju na Univerzitetu North Carolina.

Mr. Kadić govorio je na temu “ Kriza institucionalne religioznosti”.

Na finalnoj sesiji usvojeni su zaključci sa ovogodišnjeg seminara na osnovu izlaganja svih predavača. Na principima kolektivnog idžtihada treba definirati savremena fikhska pitanja koja se tiču naše zajednice te osigurati normativnu jednoobraznost postupanja u džematima po konkretnim savremenim fikhskim pitanjima.

Potrebno je ostvariti dodatnu saradnju sa drugim islamskim institucijama na području Sjeverne Amerike. Dodatno se angažirati na zaštiti porodice, pomaganju našim mladima da žive vjeru u svojim životima, posebno iskoristiti mjesec Ramazan kako bi mlade više uključili u programe džemata. Odgovori na krize savremenog društva sa kojima se suočavaju naši džemati treba rješavati institucionalno, planirajući perspektivniju budućnost, ispunjenu uspješnim projektima ICNAB-a.

Svi učesnici seminara su dobili cetrifikate za učešće na seminaru.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine