digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Goražde: Završeni "Dani Husein-ef. Đoze"

Mevludom u Mustafa-pašinoj džamiji Krečama, koji je upriličen 22. jula ove godine, završeni su Dani Huseina ef. Đoze

Mevlud su proučili imami Medžlisa Goražde, a džematlijama se nakon mevluda obratio imam Hajrudin ef. Suljagić te muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, koji je u izjavi za Preporod ukazao na važnost manifestacije Dani Husein-ef. Đoze.

"Preuzimanjem dužnosti muftije goraždanskog obećali smo da ćemo pokrenuti manifestaciju našeg muftijstva, pod nazivom Dani Huseina efendije Đoze. S obzirom na to da je Đozo s ovih naših krajeva i da Muftijstvo nije imalo manifestaciju takve vrste prirodnim se činilo da to trebamo imati i da se ona treba baš tako zvati. Naravno manifestacija je od početka imala više sadržaja i oni nisu bazirani samo na ličnosti Huseina Đoze. Ovi sadržaji su o onome na šta nas je Đozo podstakao da mislimo i radimo služeći našem narodu. Ovo je četvrta godina kako se održava manifestacija i ove godine smo imali izuzetno bogat sadržaj u Foči, Ustikolini, Višegradu, Žepi i Goraždu. Naša intencija je da sto više sadržaja imamo u povratničkim džematima i medžlisima i da tim sadržajima okupljamo naše ljude tamo gdje su rođeni, živjeli, radili i gdje se trebaju i moraju vraćati. Nismo se stacionirali samo u Goraždu jer nama su i Foča i Višegrad jednako važni kao i samo Goražde. Ove godine obilježavamo i 570 godina Turhan Emin-begove džamije i sama ta činjenica, ali i mnoge druge govore o višestoljetnom kontinuitetu islama i muslimana. Đozo je što se nas tiče najveći u dvije dimenzije svoje ličnosti. On je bio učitelj koji je iza sebe ostavio učenike i osnažio silsilu autentičnog tumačenja islama zbog činjenice da se i sam školovao pred profesorima koji su tu silsilu naslijedili od svojih profesora", kazao je muftija Pitić.

Manifestacija je počela 27. aprila 2018. godine, u Carevoj džamiji u Foči, kada je upriličena Večer Kur'ana. Sada već tradicionalna, manifestacija ‘Dani Husein-ef. Đoze’ 2018. i ove godine je ponudila bogat vjersko-kulturni sadržaj, u kojem su učestvovali različiti kulturni djelatnici.

Posebno zanimljivo izlaganje imali su 22. juna Muharem Omerdić i Mehmedalija Hadžić, koji su s prisutnima podijelili svoja lična iskustva u radu s Huseinom Đozom. Također, ovogodišnju manifestaciju obilježila je promocija obnove gradskog vakufa Mehmeda paše Kukavice u Foči, koji uključuje medresu, han i sahat-kulu.

Organizatori manifestacije su bili Muftijstvo goraždansko, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Grad Goražde.

30806090 2066604583369397 8135410091633493009 o

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine