digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Krvava prostranstva

Autor: Mirzet Hamzić April 29, 2020 0

Timothy Snyder profesor je povijesti na sveučilištu Yale, a napisao je i uredio niz hvaljenih i nagrađenih knjiga o evropskoj historiji 20. stoljeća.

Autorova prethodna knjiga, O tiraniji, međunarodni je bestseler. Među njegovim su ranijim knjigama Crna zemlja i Krvava prostranstva. Snyder je stalni član Instituta za humanističke nauke u Beču. Za svoj rad dobio je Nagradu Američke akademije za umjetnost i književnost, Nagradu Hannah Arendt i Lajpzišku književnu nagradu za evropsko razumijevanje. Djela su mu prevedena na četrdesetak jezika.

Nacistički i staljinistički režimi ubili su od 1933. do 1945. više od četrnaest milijuna civila na krvavim prostranstvima - području koje obuhvata dio Rusije, Poljsku, Bjelorusiju, Ukrajinu i baltičke države. Ubijanje je počelo glađu koju je Staljin izazvao u Ukrajini, a nastavilo se Velikim terorom i potom uništenjem Poljske u njemačko-sovjetskoj režiji. Nakon njemačkog napada na Sovjetski Savez milijuni su umrli kod Staljingrada, a Nijemci su krenuli u krvavi pohod protiv Židova. Po završetku Drugog svjetskog rata i ponovno poslije kraja komunizma, nacionalisti krvavih prostranstava, ali i izvan njih, posvetili su se uvećanju broja svojih žrtava ne bi li pribavil nevinost.

Uspoređujući dva sistema koja su usmrtila milijune ljudi, briljantni američki historičar Timothy Snyder u Krvavim prostranstvima iz novoga ugla promatra glavni događaj evropske historije 20. stoljeća. Ovo vrhunsko djelo koje govori o historiji političkog masovnog ubistva od neizmjerne je važnosti i za naš stav prema prošlosti. Jer, kako upozorava Snyder, ako historiju ne izgradimo i odbranimo na potpuno drugačijim temeljima, zateći ćemo se u situaciji da će Hitler i Staljin nastaviti vrednovati svoje zločine umjesto nas.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine