digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nulti broj

Autor: Mirzet Hamzić Maj 11, 2020 0

Umberto Eko italijanski je pisac, filozof, esejist i lingvista. Bio je jedan od najznačajnijih mislilaca novijeg doba rođen je u Alesandriji, u italijanskoj provinciji Pijemont.

Bio je redovni profesor semiotike na Univerzitetu u Bolonji. Glasovitost u svijetu književnosti stekao je romanom Ime ruže (Il nome della rosa, 1980), po kojem je snimljen i film. I ostali njegovi romani naišli su na sjajan prijem kako kod publike tako i kod kritike. Uslijedili su: Fukoovo klatno, Ostrvo dana pređašnjeg, Baudolino, Tajanstveni plamen kraljice Loane, Praško groblje. Od ilustrovanih izdanja, najpoznatije su svakako Historija ljepote i Historija ružnoće, neizostavne u svakoj dobroj biblioteci.

Nulti broj je odmah po printanju podigao prašinu oko imena najpoznatijeg italijanskog pisca današnjice i izazvao nove razdore među već zaraćenim taborima Ekovih čitalaca. Novine više posvećene iznudama i ucjenama nego prenošenju vijesti. Paranoični urednik koji luta ulicama Milana, rekonstruirajući posljednjih pedeset godina u savremenoj historiji, i proučava „posljednje dane“ Benita Musolinija. Ubistvo pape Jovana Pavla I, tajne službe koje upravljaju teroristima, dvadeset godina krvoprolića i događaji koji djeluju izmišljeno sve dok mediji ne oglase da su se zaista zbili. Krhka ljubavna priča između dvoje rođenih gubitnika, nesuđenog pisca u pedesetim i ranjive djevojke koja piše tračerske vijesti o poznatima, a žudi za ozbiljnim novinarstvom. Eko se ovdje ponovo vraća svojoj omiljenoj tematici – teorijama zavijere i lažnim mitovima, ali ovom prilikom ne uranja u daleku prošlost već se okreće novijoj italijanskoj historiji. Dovitljivo zamišljen kao negacija novinarske profesije, ovaj roman pomalo je i groteskna parodija nečega što se zaista odigralo u mnogim italijanskim režimskim novinama tokom takozvane Druge republike.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine