digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Izbor knjige: Priča o ljubavi i tami

Autor: Odabrao: Mirzet Hamzić April 17, 2020 0

Amos Oz Priča o ljubavi i tami

Amos Oz rođen je kao Amos Klausner 1939. u Jeruzalemu. Odrastao je u Jeruzalemu u Ulici Amos u četvrti Kerem Avraham, u kojoj je smještena radnja najvećeg broja njegovih romana. Ozovi su stavovi izrazito pacifistički u sferi politike i socijalnodemokratski u sferi socijalne ekonomije. Jedan je od prvih Izraelaca koji je zagovarao rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba nakon Šestodnevnog rata. Učinio je to još 1967. u članku Zemlja naših predaka u novinama Davar. Jedan je od utemeljitelja pokreta Peace Now. Njegova prva zbirka priča Gdje šakali zavijaju izlazi 1965., a prvi roman Možda drugdje 1966. godine. Do sada je objavio devetnaest romana, među kojima se posebno ističu Moj MichaelPlanina lošeg savjetaSoumchiCrna kutijaFimaPantera u podrumuIsto more, autobiografski roman Priča o ljubavi i tmini te najnoviji Rimovanje života i smrti. Objavio je i niz esejističkih knjiga, od kojih valja izdvojiti U zemlji IzraelIzrael, Palestina i mir te Kako izliječiti fanatika.

Jedna od najduhovitijih, najtragičnijih i najdirljivijih knjiga koje ćete pročitati. - Guardian

Ljubav i tama samo su dvije od moćnih sila koje prožimaju izuzetnu, dirljivu priču Amosa Oza. Autor nas vodi na zavodljivo putovanje kroz svoje djetinjstvo i mladićko doba, od ratom razrušenih ulica Jerusalima četrdesetih i pedesetih godina dvadesetog stoljeća, do paklenog braka dvoje dragih, dobronamjernih ljudi – nervoznog, racionalnog oca i sanjarenju sklone, romantične majke. Između njih dvoje zatiče se jedan mali dječak koji na plećima nosi breme prethodnih naraštaja.

Ozova priča zaranja u sagu o jevrejskoj – ljubavlju i mržnjom ispunjenoj – vezi s Evropom, i ide od Vilne i Odese preko Poljske i Praga do Izraela. Humor i duboka tuga, historija i čovječnost čine ovaj magični portret umjetnika koji je prisustvovao rađanju jedne države. Ovo je životopis bez premca koji žudi da bude pročitan i oplakan.

Ovaj roman višestruki je dobitnik međunarodnih književnih nagrada.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine