digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Naši merhumi: Zijad ef. Redžić (1953. - 2016.)

Autor: A. Mandžić Februar 15, 2017 0

Jedanaestog decembra 2016. na ahiret je u 63.godini  života preselio hadži Zijad ef Redžić . Islamska zajednica u Bugojnu i Bosni i Hercegovini izgubila je veoma cijenjenog imama, poznatom po svom poštenom i predanom dugogodišnjem radu. Istakao se po kolegijalnosti i brojnim humanim aktivnostima , prepoznatljiv u gradu. Dženazi je prisustvovao veliki broj njegovih kolega imama. 

Rahmetli Zijad ef. rođen je 1953. godine od oca Zaima i majke Zehre u naselju Poriče kod Bugojna. Osnovnu školu završio je u rodnom Bugojnu, a nakon toga je upisao Gazi Husrev-begovu medresu 1969. godine. Po završetku medrese imamsku dužnost preuzeo je 1973. godine  u džematu Crniče, Vrbanja, Vrpeć, kod  Bugojna. Na službi ostaje sve do 1995. godine.

Početkom agresije na našu zemlju, tokom aprila 1992. godine uključuje se u jedinice Armije RBiH  i biva raspoređen u 307.bugojansku brigadu. Tu će dočekati i završetak rata. Uporedo sa vojnim angažmanom vrši i osnovne vjerske aktivnosti u džematu Vrbanja, Crniče, Vrpeć u periodu od 1992. do 1995. godine.

Aktivno vojno učešće u jedinicama AR RBiH obavlja sve do 1997. godine. Po prestanku aktivne vojne službe odlazi na vjersku službu u džemat Kopčić . Pomenuti džemat je bio jedino povratničko naselje Bošnjaka na području bugojanske općine, i vjerska služba u takvom razrušenom džematu bio je za Zijad efendiju poseban izazov i iskušenje. U tom posljeratnom periodu zajedno sa mještanima džemata Kopčić, uložio je veliki trud na obnovi džamije, imamske kuće i izgradnji gasulhane...

U penziju odlazi sredinom 2008.godine, čime prestaje dugogodišnji vjersko-prosvjetni angažman u Islamskoj zajednici, ali i nastavlja vjerska aktivnost u Izvršnom odboru Medžlisa IZ Bugojno i džematu Poriče, svom rodnom mjestu. Peti islamski šart – hadž obavio je 2013. godine.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine