digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

IV džuz Kur'ana: Poziv na zajedništvo među muslimanima

Četvrtog dana mjeseca Ramazana se na mukabelama se uči četvrti džuz, koji započinje od 62. stranice te se završava s 81. stranicom Časnog Kur'ana. Ovaj džuz obuhvata petnaest stranica sure Ali Imran, te prvih pet stranica sure En-Nisa

 

Od temeljnih stvari i osnovnih ciljeva vjere islama koje se spominju u ovom džuzu jeste zajedništvo muslimana: ''Svi se čvrsto Allahova užeta držite i nikako se ne razjedinjujte!'' Ali-Imran, 103.

Vjernicima je strogo zabranjeno je da se razjedinjuju i zavađaju, jer Allah, dž.š., kaže: ''Tebe se ništa ne tiču oni koji su vjeru svoju raskomadali i u stranke se podijelili.'' (El-En'am, 159.)

U tom smislu, Allahov Poslanik, a.s., je rekao: ”Obavezno se drži džemata muslimana i njihovog vladara!” (Buhari i Muslim)

Na kraju sure Ali Imran se nalazi deset ajeta koje je Muhammed, a.s., redovno učio i preporučio da se uče nakon buđenja iz sna, počevši od ajeta: "U stvaranju nebesa i zemlje i u izmjeni noći i dana su zaista znamenja za razumom obdarene; za one koji stojeći, sjedeći i lezeći Allaha spominju i o stvaranju nebesa i Zemlje razmišljaju." (Ali-Imran 190-191.)

Aiša, r.a., kazuje: „Jedne noći je Poslanik, a.s., ustao klanjati noćni namaz, pa reče: 'O Aiša, ostavi me večeras da ibadetim mome Gospodaru.' Rekoh: 'Tako mi Allaha ja volim da sam u tvojoj blizini, a i volim ono što i ti voliš.' Ustao je, abdestio se, a zatim je počeo klanjati namaz plačući toliko da je skvasio svoje krilo, pa je nastavio plakati toliko da je skvasio zemlju pod sobom, nakon čega mu dođe Bilal r.a., da ga probudi za sabah namaz, pa kada ga zateče uplakanog reče: 'O Allahov Poslaniče, plačeš, a Allah ti je već oprostio sve prijašnje i buduće grijehe?', na šta mu Poslanik s.a.v.s., odgovori: 'Pa zar da ne budem zahvalan rob!? Večeras  mi je objavljeno par ajeta, teško li se onome ko ih bude čitao, a ne bude o njima duboko razmislio: 'Doista u stvaranju nebesa i zemlje, i smjeni noći i dana su znaci za one razumom obdarene koji Allaha spominju stojeći i sjedeći i ležeći, i razmišljaju o stvaranju nebesa i zemlje...“ (Alu Imran, 190.)“

Sura En-Nisa (Žene) je medinska sura, objavljena nakon sure El-Mumtehine. Ima 176 ajeta i četvrta je po redoslijedu u Kur'anu. To je sura pravde i milosti, posebno prema ženama i siromašnima. Ona vjernike podučava pravdi i milosti koju moraju iskazivati prema onima koji su im dati na emanet.

Najbitnije svojstvo koje svaki čovjek mora imati jeste pravednost. Stoga sura En-Nisa (Žene) govori o pravima slabašnih u društvu, o jetimima, robovima i slugama. Ova sura postavlja temelje ophođenja prema ženi. Bavi se i odnosom prema nemuslimanima u islamskom društvu i njihovim pravima, te odnosom prema potlačenima. Pored toga, govori o putnicima i roditeljima, te ophođenju prema njima.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine