digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Principi Ehl-i sunnetskog učenja: Treći temelj

Autor: Abdulqahir b. Tahir el-Bagdadi Avgust 31, 2015 0

Nakon prvog i drugog Tahir el-Bagdadi piše i o trećem  temelju Ehli sunnetskog učenja.[1]

O Stvoritelju svijeta i Njegovim esencijalnim atributima koji dolikuju Njegovom Biću – Ehl-i sunnet tvrdi: Sve stvorene stvari (havadis) nužno imaju svog Stvoritelja i Tvorca; proglašava nevjernicima Sumamea [Sumame ibn Ešres; živio u doba halife El-Me'muna] i njegove sljedbenike iz reda kaderija zbog njihovih riječi ''da se djela generirano/prouzrokovano proizvode (mutevellide) i nemaju svoga agensa''.

Ehl-i sunnet kaže: Tvorac svijeta je stvoritelj tijelâ i akcidencijâ; nevjernicima proglašava Mu'ammera [Mu'ammer ibn 'Abbad es-Sulemi: jedan od vodećih mu'tezilija; prema nekima umro 228/842.] i njegove sljedbenike iz reda kaderija zbog njihovih riječi: ''Allah ne stvara ništa od akcidenata, On samo stvara tijela koja onda u sebi stvaraju akcidencije''.

Ehl-i sunnnet dalje kaže: Stvorene stvari prije svoga stvaranja nisu bile ''nešto'', (''stvari'': ešja'), nisu imale stvarne realitete (e'ajan), supstancije, niti akcidencije, što je suprotno stavu kaderija koji tvrde da su nepostojeće stvari/nebića (ma'dumat) u stanju nepostojanja ili ništavila ''nešto'', ''stvari''. Basranske kaderije tvrde da su supstancije i akcidencije prije njihova stvaranja bile supstancije i akcidencije. Stav ovih vodi ka stavu o vječnosti svijeta (qidemu l-'alem), a stav koji vodi u nevjerništvo sam po sebi predstavlja nevjerništvo.

Ehl-i sunnet kaže: Tvorac svijeta zauvijek postoji, nasuprot stavu medžusija (vatropoklonika) koji govore o dva tvorca, od kojih je jedan šejtan (sotona) koji je stvoren, te stavu ekstremnih rafidija koji za Aliju kažu da je on ''supstanca koja je stvorena, ali je postala Bogom Stvoriteljem smiještanjem Božijega Duha u nju'' – Allah je visoko uzvišen od onoga što oni govore!

Također, ehl-i sunnet kaže da Stvoritelj svijeta nema kraja niti ograničenja, nasuprot stavu rafidije Hišama ibn el-Hakema [umro 179. u Kufi; napisao nekoliko djela] koji tvrdi da njegovo Božanstvo ima sedam jednakih pedalja [šibr pl. ešbar: pedalj; ''šibr'': mjera od 22, 5 cm] te stava onih keramija [sljedbenici Ebu Abdullaha Muhammed ibn Kerama koji je ''svojom askezom obmanuo svoju družinu'' (Razi)] koji tvrde da On ima kraj u pravcu Arša, a beskonačan je u ostalih pet pravaca.

Ehl-i sunnet je jednoglasan o tome da je nemoguće da se On [Uzvišeni Allah] opiše (ob)likom (formom) i dijelovima/organima, nasuprot mišljenju ekstremnih rafidija i sljedbenika Davuda el-Dževaribija [umro u drugom stoljeću po Hidžri] da je On u (ob)liku čovjeka (suretu l-insan) - Hišam ibn Salim el-Dževaliqi [el-Džafi el-Allaf: jedan od vođa rafidija] i njegovi sljedbenici iz reda rafidija već su tvrdili da je njihovo Božanstvo u (ob)liku čovjeka, sa dugom bujnom crnom kosom ('ala re'sihi wefre sewda'), crne svjetlosti, čija je gornja polovina šuplja (mudžewwif), a donja polovina kompaktna, bez šupljine (musmet) – te nasuprot stavu mugirija [sljedbenici Mugirea ibn Se'ida el-'Adželija, koji se prozvao božanstvom, umro 119/737.] iz reda rafidija da su organi njihovog Božanstva u (ob)liku slova arapskog alfabeta – Allah je visoko uzvišen iznad toga!

Ehl-i sunnet je jednoglasan da Uzvišenog ne obujmljuje mjesto (la jahwihi mekan), niti ga dotiče vrijeme (zeman), nasuprot stavu onih hišamija i keramija koji tvrde da On dodiruje Svoj Tron ('Arš). Vođa pravovjernih, Alija, neka je Allah njime zadovoljan, rekao je: ''Uzvišeni Allah je stvorio 'Arš pokazujući tako Svoju moć a ne mjesto Svoga Bića''. Također je rekao: ''On bijaše a mjesta ne imaše, On je i sada kako i bijaše!'' (Qad kane we la mekan we Huwe l-an 'ala ma kan).

Ehl-i sunnet je jednoglasan u negiranju nedostataka, tuge, bolova i slasti kod Uzvišenog te, također, u negiranju [Njegovog] kretanja (hareke) i mirovanja (sukut), nasuprot stavu hašimija iz reda rafidija koji dozvoljavaju Njegovo kretanje i njihovoj tvrdnji da je Njegovo mjesto nastalo iz Njegovog kretanja, kao i nasuprot mišljenju onoga ko dozvoljava da Mu se pripiše umor, odmor, tuga, radost, dosađivanje, kako se to pripovijeda od Ebu Šu'ajba, jednog pobožnjaka - Allah je visoko uzvišen iznad toga!

Ehl-i sunnet je saglasan da je Uzvišeni Allah nezavisan (Ganijj) od Svojih stvorenja; On ne pribavlja Sebi nikakvu korist od Svojih stvorenja, niti pomoću njih odganava od Sebe kakvu štetu. Ovo je nasuprot stavu medžusija (vatropoklonika) koji tvrde da je Allah stvorio meleke kako bi pomoću njih odagnao od Sebe uznemiravanje šejtana (sotone) i njegovih pomoćnika.

Ehl-i sunnet je jednoglasan da je Stvoritelj svijeta jedan i nedjeljiv (Wahid), nasuprot: a) stavu dualista (senewijje) o dva praiskonska stvoritelja (sani'ajni qadimejni) od kojih je jedan: Svjetlo (nur), a drugi Tama (zulme), b) stavu medžusija o dva stvoritelja: vječnom Bogu (ilah qadim) čije je ime Jezdan i prokletom šejtanu (sotoni) čije je ime Ahriman; c) stavu mufevvidija iz reda ekstremnih rafidija [ogranak gurabija] da je Uzvišeni Allah prepustio (fewweda) upravljanje svijeta Aliji, koji je drugi stvoritelj (el-haliq es-sani) i d) stavu habitija iz reda kaderija, tj. sljedbenika Ahmeda ibn Habita, da je Uzvišeni Allah prepustio upravljanje svijetom Isau sinu Merjeminu, i da je on drugi stvoritelj.

Načine dokazivanja monoteista (muwehhidun) o jednosti Stvoritelja (tewhidu s-sani') precizno smo naveli u knjizi El-Milel we n-nihal.

S arapskog preveo Almir Fatić

 

 

 

[1] El-Ferqu bejne l-fireq, Daru l-ma'rife, Bejrut, s.a., str. 331-334.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine