digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Erbaš: Ovdje se za posao imama mora polagati pismeni i usmeni ispit

Autor: Elvedin Subašić Decembar 07, 2016 0

-  kazao je u razgovoru za Preporod prof. dr. Ali Erbaš, generalni direktor Direkcije za obrazovanje Dijaneta u Turskoj

 

PREPOROD: Ko može biti imam u Turskoj? Je li dovoljno da završi samo ovu srednju, odnosno osmogodišnju školu za imame i hatibe?

 Pri zapošljavanju imama postoje kriteriji. Svi kandidati polažu pismeni i usmeni ispit. Prvo se biraju oni koji su završili islamske fakultete. Ako nema njih dovoljan broj, onda se biraju diplomanti dvogodišnje više škole koju imamo. Nakon njih prednost imaju hafizi koji su završili školu za imame i hatibe, a poslije njih ostali koji su završili istu školu. Naravno, naglašavam da svi moraju, bez obzira na obrazovanje, polagati pismeni i usmeni ispit.

PREPOROD: Postoji li, onda, razlika u platama? Šta, pored hifza, ulazi  još u koeficijent plate jednog imama?

Svakom imamu na platu utječe hifz. Ko je hafiz, a tek primljen na posao, njemu brojimo kao da je već tri godine radio. Onaj ko je završio dvogodišnju višu školu na jednom stepenu je iznad onoga ko je završio samo školu za imame i hatibe itd. Također, ko god je magistar ili doktor nauka ima veću platu od onog ako je završio samo fakultet. Magistar je jedan stepen iznad onoga ko je završio fakultet, a doktor nauka tri godine iznad magistra nauka. Naravno, imamu se priznaje magistarski ili doktorski s bilo kojeg fakulteta. Ako je neko završio školu za imame i hatibe pa se zaposlio kao imam i u toku radnog staža završio neki drugi fakultet, poput ekonomije, taj fakultet mu se broji kao da je završio fakultet islamskih nauka. Naravno, ovo se odnosi na zbrajanje bodova za platu i penziono, dok je za funkcije drukčije. Ako neko hoće postati muftija onda mora biti doktor islamskih nauka ili završiti spomenute visoke specijalističke kurseve za kadrove Dijaneta. 

 

Cijeli intervju u printanom izdanju

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine