digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

UVODNIK: Naše malo dobro djelo

Zato budimo zahvalni što nam je ramazan vrijeme kada smo budniji i što nam otvara priliku da svako od nas može utjecati na dobrobit čovječanstva. U tom smislu treba istaknuti i nastojanja muslimana da olakšaju ljudima u Gazi. Islamska zajednica u BiH kontinuirano, iako mala u odnosu na druge, velike muslimanske zajednice, nastoji olakšati njihove patnje slanjem pomoći. Iako se to čini malim, s obzirom na razmjere razaranja i potrebe stanovnika Gaze, nećemo odustati od pomaganja. U tome je temelj naše vjere – činiti dobro i ne odustajati od njega.

“A oni koji budu vjerovali i dobra djela činili – Mi nikoga ne zadužujemo preko njegovih mogućnosti – biće stanovnici Dženneta, u njemu će vječno ostati.” (A’raf, 42)

Muslimani Bosne i Hercegovine, putem Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, još jednom su pokazali izuzetnu predanost i humanost u svojim nastojanjima da pruže neophodnu pomoć narodu Gaze u teškim trenucima. Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdvojio je dodatnih 787.000 KM za pomoć narodu Gaze, pa ukupna pomoć upućena Gazi premašuje 3,5 miliona konvertibilnih maraka. Pojedinci, udruženi s nekim lokalnim općinama i poslovnim subjektima, u prethodnom periodu odazvali su se pozivu za sergiju, pokazujući solidarnost i saosjećanje prema onima u potrebi i tako pomogli u nabavci hrane, lijekova, šatora, deka i drugih potrepština. Napori Islamske zajednice, koordinirani s brojnim domaćim i međunarodnim organizacijama, oslikavaju duboku predanost zajednice muslimana humanitarnom radu te njihovu proaktivnu ulogu u pomoći onima kojima je najpotrebnije. Ova nastojanja nas podsjećaju na suštinu kur’anskog poziva na činjenje dobrih djela, pogotovo u mubarek mjesecu ramazanu – kada bi naše djelovanje, razumijevanje i življenje vjere trebalo biti na višem nivou.

U trenutku kada svijet svjedoči humanitarnoj krizi u Gazi velikih razmjera, i ova nastojanja Rijaseta služe kao snažan podsjetnik na važnost solidarnosti i međusobne pomoći. Ramazan je vrijeme kada se muslimani širom svijeta okupljaju u duhu zajedništva, posta, molitve i promišljanja, ali i u činjenju dobrih djela. Izdvajanje sredstava za pomoć onima u najvećoj potrebi, poput naroda Gaze, pruža nam priliku da vjeru izrazimo na najplemenitiji mogući način. Jer na nepuna dva sata avionskog leta od nas, jedna skupina muslimana prolazi kroz genocid i humanitarnu krizu bez presedana – glad, ubijanje i iskušenja. Gaza je ovog ramazana naša rana.

Ramazan je prilika da uvedemo dodatnu perspektivu u naše živote, da propitamo svoju privrženost vrijednostima islama i djelujemo u skladu s onim što nam je važno – činjenjem dobrih djela. Dok nam teku ramazanski dani, vjernici nastoje dosegnuti njihove blagodati. U tom smislu, ramazan nam donosi ozbiljnost slušanja Poruke koja odjekuje kroz vrijeme i prostor te poziva ljude na Put dobra – od one noći kada je Muhammed, a.s., primio prvu Objavu do danas. To je put samopoboljšanja, ali i povezivanja sa zajednicom. Vjera u Boga i činjenje dobrih djela stoga su neodvojivi sadržaj na tom putu. Učitelji islama su naglašavali ovaj kur’anski koncept potcrtavajući da on podstiče individualni, a time napredak cijele zajednice muslimana i, na koncu, čovječanstva. Ovo blagoslovljeno vrijeme nam donosi jedinstvenu priliku da preispitamo svoje živote, da se oslobodimo grijeha i materijalnih okova te svoje srce usmjerimo ka višim ciljevima. Kroz učenje, post, dove i namaze svaki pojedinac se može uzdići iznad svakodnevnih želja i nagona, približavajući se suštinskom – duhovnom ja. Ali, važnost ramazana ne leži samo u individualnom duhovnom čišćenju; ona se ogleda i u sposobnosti da se transformiše zajednica kroz djela milosrđa, empatije i solidarnosti. To je vrijeme kada se razlike brišu, a zajednički ciljevi postaju jasni – razvoj snažne, kohezivne i empatične zajednice koja stoji čvrsto u vjeri i djelima.

Kur’an, na mnogo mjesta, govoreći o vjerovanju i činjenju dobrih djela, naglašava da su ove dvije komponente neodvojive u procesu duhovnog razvoja i ostvarenja vječne sreće. “A oni koji vjeruju i čine dobra djela – oni su, zbilja, najbolja stvorenja” (El-Bejjine, 7).

U svijetu koji uporno promoviše tome suprotstavljene koncepte – malo dobro djelo u ime Boga je otpor vrijedan spomena. Dobro djelo ima moć da nas iz bića usmjerenih samo na sebe i svoje potrebe pretvori u bića koja se prepoznaju kao dio veće, međusobno povezane, zajednice. Ta promjena perspektive omogućava nam da vidimo svijet i njegove izazove na nov, pozitivniji način, shvatajući da zlo i negativnost nisu nepremostive prepreke, već testovi koji se mogu nadvladati baš činjenjem dobrih djela.

Kur’anska poruka je jasna: put prema vječnoj sreći i uspjehu na ahiretu prolazi kroz kontinuirani rad na sebi, vjerovanje i činjenje dobrih djela. To Kur’an jasno ističe: “A nije tako! Oni koji budu zlo činili i grijesi njihovi ih budu sa svih strana stigli, oni će stanovnici Džehennema biti i u njemu će vječno ostati. A oni koji budu vjerovali i dobra djela činili – oni će stanovnici Dženneta biti i u njemu će vječno boraviti” (El-Bekara, 81-82). Ovaj kontrast između ishoda za one koji čine zlo i one koji vjeruju i čine dobra djela, naglašava da su dobra djela temelj za postizanje duhovnog uspjeha. Dobro djelo, dakle, nije samo akt altruizma ili oblik pobožnosti već i sredstvo putem kojeg se preobražavaju pojedinac i zajednica. U skladu s ovim islamskim učenjem, svako dobro djelo koje činimo može pokrenuti niz promjena čiji je rezultat pobjeda dobra na Ovom svijetu i konačno spasenje naših duša na Onom.

Zato budimo zahvalni što nam je ramazan vrijeme kada smo budniji i što nam otvara priliku da svako od nas može utjecati na dobrobit čovječanstva. U tom smislu treba istaknuti i nastojanja muslimana da olakšaju ljudima u Gazi. Islamska zajednica u BiH kontinuirano, iako mala u odnosu na druge, velike muslimanske zajednice, nastoji olakšati njihove patnje slanjem pomoći. Iako se to čini malim, s obzirom na razmjere razaranja i potrebe stanovnika Gaze, nećemo odustati od pomaganja. U tome je temelj naše vjere – činiti dobro i ne odustajati od njega.

Stoga neka nam ovaj ramazan otvori oči da se okrenemo jedni drugima s još većom ljubavlju, razumijevanjem i spremnošću na pomoć. Djela ljubavi, brige i pomoći drugima jesu temeljne vrijednosti koje islam promoviše, a svako “malo dobro djelo” u ramazanu zapravo može biti veliki val dobra i nade.

Senada Tahirović

Diplomirala na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Od ‎2006 -2013 godine izvršni urednik u časopisu za odgoj i obrazovanje Novi Muallim. 2013. do 2017. glavna urednica Novog Muallima. Autorica više članaka u domaćim časopisima i monografskim publikacijama.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine