digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

“Zašto, ministre Grubeša?"

Autor: Oktobar 24, 2019 0
Zločinac Marko Maka Radić u sudnici Zločinac Marko Maka Radić u sudnici
Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputilo je pismo ministru pravde BiH Josipu Grubeši povodom puštanja na slobodu ratnog zločinca Radića
 
 
Uvaženi ministre Grubeša,
 
Prije svega, niste odgovorili na naše pitanje “Zašto, ministre Grubeša?”, pa Vas molimo da obavijesti javnost zašto i zbog čijih interesa ste pustili na slobodu ratnog zločinca Maka Radića prebacujući ga u Republiku Hrvatsku.
 
Vašom posljednjom javnom reakcijom još jednom ste potvrdili da ste samo izvršilac onih politika koje su prethodno učinile sve da kroz Državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina obesmisle progon ratnih zločinaca i ponize nas žrtve. 
Navodeći da naše zamjerke i nezadovoljstvo tzv. Revidiranom strategijom “onemogućavaju žrtve drugih udruga da dobiju svoju satisfakciju pa da, iza rešetaka, vide one koji su njima nanijeli bol”,Vi ste nam jasno dali do znanja šta je cilj navedene strategije i čije interese zastupate. 
Ne osporavamo pravo udruženja iz Republike Srpske i ostalih udruženja da podržavaju Revidiranu strategiju, ali nikada nećemo odustati od svojih zahtjeva i primjedbi kako se ne bi ponovile katastrofalne greške prethodno propale Strategije iz 2008. godine.
 
Uporno obmanjujete javnost, pa ćemo ponovo Vas i one koji su sačinili tzv. Revidiranu strategiju upitati: 
 
1. Zašto javno ne objavite rezultate rada po predmetima A kategorije (predmeti za koje je Tužilaštvo Haškog tribunal ocjenilo da postoji dovoljno dokaza) od 2005. godine, koji su dostavljeni od strane Haškog Tribunala. Obavijestite javnost na koji način Revidirana strategija rješava neprocesuiranje ogromnog broja predmeta A kategorije ?
 
2. Koliko je tzv. složenih predmeta koji bi trebali u četiri godine biti procesuirani pred Sudom BiH?
 
3. Koliko je tzv.manje složenih predmeta koji bi bili ustupljeni pravosudnim organima eniteta i Brčko Distrikta na procesuiranje?
 
4. Nedavno je VSTV izašao sa informacijom da je 1/3 ratnih zločinaca nedostupna bh. pravosuđu, koja je kategorija složenosti predmeta kojoj pripadaju te osobe?
 
5. Šta su ciljevi Revidirane strategije u pogledu regionalne saradnje na procesuiranju ratnih zločinaca imajući u vidu da su Srbija i Hrvatska postale države utočišta ratnih zločinaca ?
 
Ponovo pozivamo na neusvajanje tzv. Revidirane strategije jer je unaprijed osuđena na propast i koja bi po Vašoj zamisli donijela satisfakciju samo “određenim udrugama “ i političkim nalogodavcima ovakve Strategije.
 
S poštovanjem,
Predsjednik UŽSG
 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine