digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Kako je ponovo izgrađena Arnaudija

Autor: Senaid Zajimović Maj 07, 2024 0

Ponovna izgradnja Arnaudije

Krajem 2015. godine Muftijstvo banjalučko i Medžlis IZ Banja Luka inicirali su prema Vakufskoj direkciji projekat ponovne izgradnje Arnaudije džamije.  Defterdarija ili Arnaudija džamija jedna je od 16 u agresiji porušenih džamija u Banjoj Luci. Jedan od potpisnika Ferhad-pašine vakufname, ministar finansija Bosanskog pašaluka - defterdar Hasan efendija podigao je 1595. godine ovu lijepu potkupolnu džamiju poznatu pod imenom Arnaudija ili Defterdardija, koja se nalazila u Donjem Šeheru u Banjoj Luci, nedaleko od Ferhadije džamije.

Tokom agresije bila je više puta skrnavljena. Arnaudija džamija, zajedno s turbetom i vitkom kamenom munarom porušena je u noći između 6. i 7. maja 1993. godine, iste noći kada je porušena i najpoznatija banjalučka džamija Ferhadija, a potom su joj ostaci razvezeni na razna mjesta izvan grada. Stara akšamluk-munarica je preživjela rušenje Arnaudije, a u danima nakon miniranja džamije je razorena. 

 

Nacionalni spomenik

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 2003. godine donijela odluku kojom se Mjesto i ostaci graditeljske cjeline Arnaudije džamije (Džamije Hasana defterdara ili Defterdarije džamije) u Banjoj Luci proglašava nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Nacionalni spomenik se sastoji od mjesta na kome se nalazila džamija i ostataka objekta džamije, turbeta, munare akšam-taš, kamene česme, harema s nišanima i dvorišta, ulaznog objekta u kompleks, s pripadajućim kamenim zidovima koji ograđuju graditeljsku cjelinu.

 

Komisija je u svojoj Odluci odredila da će graditeljska cjelina Arnaudije ili Defterdarija džamije u Banjoj Luci sa svim pripadajućim objektima i haremom biti rekonstruirani na izvornoj lokaciji, u izvornom obliku, iste veličine, od istog ili istovrsnog materijala, primjenom istih tehnoloških pristupa u najvećoj mogućoj mjeri, a na osnovi dokumentacije o njenom izvornom obliku koji je sastavni dio odluke o proglašenju lokaliteta nacionalnim spomenikom.

Nakon inicijative prema Vakufskoj direkciji, pristupljeno je prikupljanju adekvatne dokumentacije te pripremi za kandidiranje projekta prema Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske. Na zahtjev Vakufske direkcije IZ u BiH Generalna direkcije vakufa odgovorila je pozitivno.

U oktobru 2016. godine Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH i Generalna direkcija vakufa Republike Turske su potpisale protokol o ponovnoj izgradnji Arnaudije džamije. Na osnovu potpisanog Protokola Generalna direkcija vakufa Republike Turske je prihvatila finansirati kompletne radove na ponovnoj izgradnji Arnaudije džamije a to je podrazumijevalo izradu projektne dokumentacije, ponovnu izgradnju džamije, troškove nadzornog organa, prijevoda na turski jezik projektne dokumentacije, finansiranje izgradnje abdesthane s mokrim čvorovima, kompletno vanjsko uređenje te oslikavanje unutrašnjosti džamije.

U aprilu 2017. godine u sklopu Manifestacije Dani vakufa u BiH postavljen je kamen temeljac za ponovnu izgradnju Arnaudije džamije. Tim činom ozvaničen je početak radova.

Radovi su trajali do kraja 2023. godine. S obzirom da se radi o lokalitetu koji ima status nacionalnog spomenika, svi radovi su morali biti izvođeni u skladu s normama i pravilima koja regulišu ovu oblast. U toku radova izvršena je analiza postojećih fragmenata odnosno ostataka Arnaudije džamije koji su ostali nakon rušenja te je izvršena kompletna identifikacija ostataka. Ostaci koji su zadovoljavali kriterije su ugrađeni u sami objekat, dok će preostali dio biti izložen unutar harema Arnaudije džamije. Važno je napomenuti da je Arnaudija džamija bila zadokumentovana i da njena ponovna izgradnja u autentičnom smislu nije bila zahtjevna. Zahvaljujući prije svega knjizi „Dokumenti opstanka“, autora dr. Sabire Husedžinović, projektantima je bio olakšan zadatak da se Arnaudija džamija vrati u njenom izvornom obliku kakva je bila prije rušenja. Dr. Husedžinović će zaista biti upamćena u historiji kao osoba koja je dala nemjerljiv značaj u dokumentovanju ne samo ove već svih banjalučkih džamija.

Zašto je otvorenje 7. maja

Svečano otvoranje Arnaudije džamije je planirano za 7. maj ove godine. Ovaj datum ima simboličnu vrijednost jer je na ovaj dan 1993. godine Arnaudija porušena. Na isti dan će Arnaudija biti vraćena Banjoj Luci koja je zasigurno jedan od simbola ovog grada. Uzimajući u obzir simboliku datuma, Rijaset IZ u BiH je donio odluku da se Arnaudija otvori na ovaj datum. Očekuje se veći broj zvaničnika kako iz zemlje tako i izvana. Posebno nas raduje dolazak prijatelja iz Republike Turske, prije svega Generalne direkcije vakufa Republike Turske koja je pomogla realizaciju još jednog u nizu projekata u BiH. Zahvaljući Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske ponovno smo izgradili Aladžu džamiju, Sinan-begovu džamiju u Čajniču, Kizlar-aginu džamiju u Mrkonjić-Gradu, restaurirali Baščaršijsku džamiju u Sarajevu, Šarenu džamiju u Travniku i Ferhat-begovu u Tešnju. Dovršili smo izgradnju Upravne zgrade Rijaseta IZ u BiH i rekonstruisali Isa-begov hamam. Izgradili Studentski dom, stambeno-poslovnu zgradu Odobašina, Medresu u Fojnici, Medresu u Gradišci, tržni centar u Sanskom Mostu i dr. projekte. Trenutno se realizira nekoliko projekata u Mostaru i Nevesinju.

 

Naravno mi pregovaramo i pripremamo nove projekte koje ćemo kandidirati Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske i nadamo se da će ova saradnja biti nastavljena i u budućnosti.

Ponovnom izgradnjom Arnaudije, nije građen samo prostor za namaz (molitvu) već je obnovljen simbol višestoljetne egzistencije Bošnjaka na ovim prostorima i „konačno, ponovna izgradnja Arnaudije je dokaz da ono što se uvakufilo u ime Boga je trajno, ne može ga uništiti ni vrijeme, ni ljudska ruka. Ona je dokaz trajnog dobra“.

A što se tiče građana Bosne i Hercegovine općenito, ponovna izgradnja Arnaudije je najbolji dokaz suživota i mogućnosti zajedničkog života u našoj domovini. Trebamo da se radujemo obnovi i uzdizanju još jednog kulturno-historijskog spomenika.

Uskoro i obnova sahat-kule u Banjoj Luci

Osim projekta ponovne izgradnje Arnaudije džamije, Vakufska direkcija je s Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske potpisala Protokol o ponovnoj izgradnji sahat-kule u Banjoj Luci. Ovo je također važan projekat i sa završetkom ovog projekta Banjoj Luci će u potpunosti biti vraćeni njeni simboli. Očekujemo da će početak radova na ponovnoj izgradnji sahat-kule biti u toku ove kalendarske godine.

Ovi projekti su rezultat jedne dobre kohezivne aktivnosti i saradnje unutar struktura Islamske zajednice u BiH. Muftijstvo banjalučko, Medžlis IZ Banja Luka su dali nemjerljiv značaj u realizaciji projekta ponovne izgradnje Arnaudije džamije. Naravno doprinos su dali i nadležni organi unutar RS prije svega Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa RS. Uveliko su nam olakšavali proceduru ne samo na ovom projektu već i na ostalim projektima.

Na izvođenju radova ponovne izgradnje Arnaudije džamije bile su angažirane sljedeće građevinske firme: Bil-SA iz Turske kao glavni izvođač, Neimari d.o.o. iz Sarajeva i Inženjering iz Jelaha.

Nadzor na izvođenjem radova vršio je ARHI-PLUS iz Mostara, a stručni nadzor tim inženjera Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Koristim priliku da se ovim putem zahvalim svim pojedincima i institucijama koji su dali doprinose u realizaciji ovog veoma važnog projekta ne samo za Islamsku zajednicu u BiH već za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Arnaudija dzamija Banja Luka144 1574x1050

DJI 0035 1680x945

DJI 0026A 700x1050

IMG 4509 1400x1050

rusevina arnaudija 2 1555x1050

IMG 7ea8e9ced458a8573c54ac43d22b8b2d V

IMG 73bfcadfaefcdcf77d2c7419394d5d6b V

IMG 80a0e17d00332423c393220f7d7fbfee V

IMG 20180628 132803

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine