digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Hrvati u FBiH pišu svoja pravila: Šta je sada „Lepenička dolina“

Autor: Harun Pašalić Septembar 23, 2024 0

Kada se govori o nepoštivanju odluka Ustavnog suda u Bosni i Hercegovini, skoro po automatizmu misli se na nepoštivanje od strane zakonodavne, izvršne i sudske vlasti manjeg entiteta, RS. Ipak, već 26 godina u Federaciji BiH konstantno se ne poštuju odluke Ustavnog suda FBiH od strane hrvatskih predstavnika na svim razinama vlasti

Najagilniji u nepoštivanju odluka Ustavnog suda FBiH je Zapadnohercegovački kanton (Posušje, Široki Brijeg, Ljubuški, Grude) čiji je grb neustavan, u Ustavu kantona je naveden neustavni naziv „bošnjački jezik“, a naziv kantona i premijera istog neustavno se koristi kao županija, odnosno župan.

Također, Hercegovačko-neretvanski kanton, Kanton 10 i Posavski kanton ne poštuju odluke Ustavnog suda FBiH kada je u pitanju naziv kantona (naziva se županijom), a u Kantonu 10 problematičan je i sam neustavni naziv kantona (Hercegbosanska županija).

„Lepenička dolina“

Pored flagrantnog kršenja odluka Ustavnog suda, postoje i drugi, perfidni primjeri označavanja teritorija gdje zajednički živi bošnjačko i hrvatsko stanovništvo. Naime, u Srednjobosanskom kantonu odavno se koristi kovanica „Lašvanska dolina“ koja predstavlja četiri opštine ovog kantona (Travnik, Novi Travnik, Vitez, Busovača). Ova kovanica se koristi svakodnevno u usmenoj i pisanoj korespondenciji, posebno kada se označavaju projekti putne komunikacije. Posljednji takav veliki projekt je brza cesta Lašva-Nević Polje koju hrvatski političari i mediji na hrvatskom jeziku nazivaju brzom cestom kroz Lašvansku dolinu.

Sam naziv toponima Lašvanska dolina nije uopšte sporan ako se govori o gradovima koji se nalaze u dolini rijeke Lašve, ali je sporno generisanje samog imena iz imena srednjovjekovne Župe Lašva, kojoj su pripadali isti gradovi. 

To se najbolje očituje u novijoj kovanici koja još uvijek nije zaživjela kako je predviđano, iako su uloženi veliki politički, medijski i finansijski napori. Kovanicom „Lepenička dolina“ markiraju se opštine Fojnica, Kiseljak i Kreševo. U slučaju ove kovanice sporan je sam naziv jer rijeka Lepenica ne prolazi kroz Fojnicu, već se rijeka Lepenica ulijeva u rijeku Fojnicu u samom centru Kiseljaka, pa bi samim time prikladniji naziv bio „Fojnička dolina“. Ipak, u Fojnici živi većinsko bošnjačko stanovništvo pa taj naziv ne bi bio prihvatljiv za hrvatske političke predstavnike. Odakle onda naziv „Lepenička dolina“? Po srednjovjekovnoj Župi Lepenica kojoj su pripadala mjesta Kreševo, Fojnica i današnja teritorija Kiseljaka (Kiseljak se prvi put u pisanim dokumentima spominje za vrijeme Osmanlija 1530. godine).

Otkad se spominje kovanica „Lepenička dolina“

Dakle, obje ove kovanice (Lašvanska i Lepenička dolina) ne odnose se na toponime, već na srednjovjekovne župe. Spomenuli smo političke, medijske i finansijske napore u pokušaju uvlačenja „Lepeničke doline“ u svakodnevnu komunikaciju. Prvi put se kovanica „Lepenička dolina“ koristi na manifestaciji Dani evropskog naslijeđa "Spoj prošlosti i budućnosti", koja je održana 12. i 13. septembra 2018. godine u opštinama Kreševo, Kiseljak i Fojnica pod pokroviteljstvom ministrice kulture FBiH Zore Dujmović, članice HDZ-a. Sljedeće, 2019. godine, izlazi Zbornik radova „Lepenička dolina“ u realizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta. Godine 2020. i 2021. osniva se web portal i Facebook stranica Lepenička dolina. Naredne, 2022. godine iz štampe izlazi knjiga o ratnoj borbi travničkih Hrvata u Lepeničkoj dolini i „spašavanju Hrvata od muslimansko-bošnjačkog agresora“.

Na kraju, neustavno ponašanje i selektivno poštivanje odluka Ustavnog suda FBiH predstavljaju ozbiljan problem za pravnu državu i vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini. Primjeri iz Zapadnohercegovačkog kantona, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kantona 10, Posavskog kantona, kao i upotreba terminologije poput "Lašvanska dolina" i "Lepenička dolina" ukazuju na sistematsko kršenje ustavnih principa. Ove prakse nisu samo flagrantno kršenje zakona, već i pokušaji reinterpretacije historijskih i geografskih pojmova radi političkih ciljeva. Takvo ponašanje može imati dugoročne negativne posljedice po stabilnost i međunacionalne odnose u zemlji, te zahtijeva hitnu reakciju nadležnih institucija kako bi se osiguralo dosljedno poštivanje ustavnog poretka na cijeloj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine