digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Povodom 1400 godina Medinske povelje

Autor: Mohamed-Suleyman Tadefi Februar 24, 2016 0

Deklaracija o pravima vjerskih manjina u muslimanskim zemljama

Ove godine navršava se 1400 godina Medinske povelje, ustava koji je definisao odnos između Poslanika Muhammeda, a.s. i svih stanovnika Medine, u kojoj se garantuje sloboda vjeroispovijesti za sve bez obzira na religijsku pripadnost

Na međunarodnoj konferenciji u Marakešu pod nazivom Vjerske manjine u muslimanskim zemljama: pravni okvir i poziv na djelovanje, u periodu 25 – 27. januara 2016. godine, okupilo se više od tri stotine vjerskih autoriteta kako bi raspravljali o pravima vjerskih manjina koje žive u zemljama s većinskim muslimanskim stanovništvom.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom marokanskog kralja Muhammeda VI, a u organizaciji su učestvovali Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja Kraljevine Maroko i Forum za promociju mira u muslimanskim društvima sa sjedištem u Abu Dabiju (UAE).

Ovoj konferenciji prisustvovali su muftija banjalučki dr. Osman-ef. Kozlić i direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta Razim-ef. Čolić. Također, u svojstvu člana Foruma za promociju mira u muslimanskim društvima, u radu konferencije učestvovao je dr. Mustafa Cerić, predsjednik Upravnog odbora Centra za dijalog – Vesatijja, kao uvodničar konferencije i moderator treće sesije Suživot u historijskom iskustvu muslimana.

Prema zajedničkom saopštenju organizatora, konferenciji je prisustvovalo preko tri stotine vjerskih autoriteta, intelektualaca, stručnjaka i pravnika koji se zalažu za zaštitu nemuslimanskih manjina. Također, konferenciji su prisustvovali i lideri vjerskih zajednica kršćana, Jevreja, hindusa i sika,  koji žive u zemljama s većinskim muslimanskim stanovništvom.

U saopćenju koje su organizatori izdali ovim povodom stoji kako se ova konferencija održala u vrijeme učestalih terorističkih napada, zločina iz mržnje i rastućega kršenja prava vjerskih manjina u muslimanskim zemljama, prvenstveno na Bliskom istoku.

Organizatori su izabrali Maroko za održavanje ove konferencije zbog njegovog umjerenog pristupa, uvažavanja kulturne raznolikosti i napretka na polju ljudskih prava. Maroko je prepoznat kao tolerantna zemlja u kojoj se građanska prava vjerskih manjina poštuju.

Ova konferencija je bila prilika da se još jednom ukaže na to kako su kršenja prava vjerskih manjina u suprotnosti sa učenjem islama, mira, umjerenosti i zajedništva koji je oduvijek prevladavao među pripadnicima različitih vjerskih zajednica u većini muslimanskih zemalja, istaknuto je u saopćenju.

Prema riječima organizatora, konferencija u Marakešu je prva ove vrste u dugoj povijesti islama, otkako je Medinskom poveljom, najstarijim pisanim dokumentom o ljudskim pravima, Poslanik Muhammed, s.a.v.s., normirao prava nemuslimanskih manjina u muslimanskim društvima.

Na konferenciji je usvojena Deklaracija o pravima vjerskih manjina u muslimanskim zemljama, utemeljena na Medinskoj povelji. Zbog značaja zaključaka, ali i  čestih optužbi da se ne govori i ne radi dovoljno kako bi se položaj vjerskih manjina popravio u nekim muslimanskim zemljama, Vesatijjin Forum na ovim stranicama Preporoda donosi tekst Deklaracije, kao još jedan podsjetnik na vrijednosti na kojima počiva muslimanska civilizacija.



U ime Allaha, Svemilosnoga, Samilosnoga!

Deklaracija

o pravima vjerskih manjina u muslimanskim zemljama

(25-27. januar 2016. godine, tj. 14-16. rebiu-l-ahir 1437. h.g.)

 

S obzirom da su se prilike u različitim dijelovima islamskoga svijeta opasno pogoršale uslijed upotrebe nasilja i oružanog sukoba kao sredstava za rješavanje konflikata i nametanje jednog gledišta;

da je ova situacija oslabila autoritet legitimnih vlasti i omogućila kriminalnim grupama da izdaju proglase u ime islama a koji, ustvari, alarmantno iskrivljavaju njegova osnovna načela i ciljeve;

da se ove godine navršava 1400 godina Medinske povelje, ustava koji definira odnos između Poslanika Muhammeda, a.s. i svih stanovnika Medine, u kojoj se garantuje sloboda vjeroispovijesti za sve bez obzira na religijsku pripadnost;

da se više od tri stotine muslimanskih učenjaka i intelektualaca iz 120 zemalja svijeta, skupa sa predstavnicima muslimanskih i međunarodnih organizacija te liderima različitih vjerskih skupina okupilo na konferenciji u Marakešu da reafirmišu načela Medinske povelje;

da je ova konferencija održana pod pokroviteljstvom Njegovog Visočanstva Muhammeda VI, kralja Maroka, i da su je organizovali Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja Kraljevine Maroko i Forum za promociju mira u muslimanskim društvima sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima;

i imajući u vidu ozbiljnost trenutne situacije koja je zadesila muslimane i pripadnike drugih vjera diljem svijeta, nakon temeljitog razmatranja i diskusije, okupljeni muslimanski učenjaci i intelektualci izjavljuju sljedeće:

  • Potvrđujemo našu čvrstu privrženost načelima izraženim u Medinskoj povelji, čije odredbe sadrže niz građanskih prava zagarantovanih ustavom, poput slobode kretanja, vlasništva nad ličnom imovinom, prava na udruživanje s ciljem pomaganja i odbrane, kao i načela pravde i jednakosti pred zakonom;
  • Medinska poveljaponudila je pogodan okvir za konstituisanje ustava zemalja sa većinskim muslimanskim stanovništvom i za Povelju UN-a i srodne dokumente poput Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima;
  • Kada god pogledamo na razne krize koje prijete čovječanstvu, sve više smo uvjereni u neizbježnost i nužnost međusobne saradnje između svih vjerskih skupina. Takva saradnja se mora temeljiti na Riječi zajedničkoj (Kur’an), te ići dalje od međusobne tolerancije i poštovanja kako bi se svim vjerskim skupinama pružila potpuna zaštita prava i sloboda, na civilizovan način koji isključuje sve oblike prisile, netolerancije i arogancije.

Na osnovu gore navedenog mi pozivamo:

  • Muslimanske učenjake i intelektualce diljem svijeta da razviju koncept građanstvau koji su uključene različite grupe. Ovakav koncept biće ukorijenjen u islamskoj tradiciji i načelima i svjestan promjena u svijetu.
  • Muslimanske obrazovne institucije i organe da sprovedu reviziju obrazovnih programa koji bi se, na otvoren i efikasan način, riješili bilo koje vrste diskursa koji podstiče nasilje i ekstremizam, dovodi do rata, haosa i destrukcije našeg društva.
  • Političare i zakonodavce da preduzmu političke i pravne korake neophodne za uspostavljanje ustavno definiranog odnosa među svojim građanima, kao i da podrže sve formulacije i inicijative koje za cilj imaju jačanje odnosa i razumijevanja među različitim vjerskim skupinama u muslimanskom svijetu.
  • Obrazovane i kreativne članove naših zajednica, kao i organizacije civilnog društva, da uspostave široki društveni pokret za pravedan tretman vjerskih manjina u muslimanskim zemljama i da podižu svijest o njihovim pravima.
  • Različite vjerske skupine, koje međusobno povezuje jedna nacionalnost, da se riješe međusobne amnezije koja blokira sjećanje na stoljeća suživota u zemlji. Pozivamo ih da ponovo oživimo tradiciju druželjubivosti i povratimo međusobno povjerenje koje su ekstremisti, terorističkim aktima i nasiljem, narušili.
  • Pozivamo predstavnike različitih religija, sekti i svjetonazora da se suprotstave svim oblicima vjerske netrpeljivosti, omalovažavanja i ocrnjivanja onoga što ljudi drže svetim, kao i svim vrstama govora koji promovišu mržnju i netrpeljivost.

Na koncu, ističemo kako je neprihvatljivo koristiti religiju u svrhu uzurpiranja prava vjerskih manjina u muslimanskim zemljama.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine