digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Reakcija na napad na bošnjačke učenike u Prizrenu

Autor: E.T. Oktobar 17, 2016 0

Nakon napada na bošnjačke učenike koji pohađaji nastavu u Srednjoj medicinskoj školi u Prizrenu, bošnjački predstavnici na Kosovu su održali 14. 10. 2016. godine sastanak s direktorom škole Simirom Krasniqijem i roditeljima.

Sastanku su prisustvovali gotovo svi aktuelni bošnjački predstavnici. Ministar Rasim Demiri, zamjenik ministra, Usmen Baldži, poslanici u Skupštini Kosova, Duda Balje i Ćerim Bajrami. Pored direktora škole sastanku je prisustvovao i veliki broj roditelja koji su izrazili veliku zabrinutost zbog sinošnjeg događaja.

Na sastanku se, uzmeđu ostalog, razgovaralo o problemu druge smjene za bošnjačku nastavu koja predstavlja veliki problem zbog udaljenosti učenika od nove zgrade Medicinske škole. Direktor škole je izvjestio skup da su učenici primarni i da će sve učiniti da svi budu bezbjedni prilikom dolaska i povratka iz škole. Oni i njihovi roditelji odlučuju koju smjenu će koristiti, naglasio je direktor škole. Istraga o događaju je u toku i direktor škole očekuje rezultate nadležnih organa.

Neidentifikovana grupa huligana fizički je napala 13. 10. 2016. godine na bošnjačke učenike Srednje medicinske škole “Luciano Motroni” u Prizrenu i njihovog šofera koji ih prevozi od škole do Župe i obrnuto.

Incident se, prema kazivanju učenika i prevoznika, dogodio na samom ulazu u školu, kada su huligani počeli da pesnicama udaraju i nogom šutiraju autobus, dok su neke učenice bile napadnute i silom grubo vučene da izađu iz autobusa.

O ovom incidentom upoznata je Policija Kosova, a ministar bez porfelja u Vladi Kosova Rasim Demiri razgovarao je sa nadležni prosvjetnim vlastima i opštinskim zvaničnicima, kako bi se učenicima u nastavi na bosanskom jeziku udovoljio zahtjevu da nastavu pohađaju prije podne, umjesto u poslijepodnevnim satima.

(http://www.gorapress.net /info-ks.net)

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine