digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sandžak: Zašto se Bošnjaci odriču svog nacionalnog imena?

Autor: Oktobar 18, 2016 0

U Preporodovoj reportaži iz Prijepolja, broj od 1. oktobra, advokat i član Općinskog vijeća Prijepolje Sabahudin Hajdarević, govoreći o stanju Bošnjaka u tom gradu, ukazao je na jednu, s pozicije stanja nacionalne svijesti, posve zabrinjavajuću pojavu.

Između ostalog je rekao: „Ima zanimljivih pojava da oni koji imaju bošnjačko ime i prezime i porijeklo kada se zaposle u državnim organima više se ne predstavljaju kao Bošnjaci, nego uzimaju blaži naziv - musliman. To je činjenica i fenomen. Takvi misle da im neko neće šta zamjeriti ako se predstave kao Bošnjaci.“

Za one koji analiziraju stanje bošnjačke svijesti kako u Bosni i Hercegovini tako i u širem regionu, ovo zapažanje je veoma indikativno i mora se uzeti veoma ozbiljno. Preporod je pitao poslanika u Skupštini Srbije Muamera Zukorlića da prokomentira ovu pojavu i odgovori na pitanje zašto se u nekim sredinama pojedini Bošnjaci koji se zaposle u državnim organima, ili općenito zbog dobijanja i zadržavanja posla, odriču svoga nacionalnog bošnjačkog imena i prihvataju vjersku odrednicu „musliman“?

U odgovoru Muamer Zukorlić je kazao: „Porobljena svijest, ili surovo rečeno robovska svijest, ključni je razlog pojave negacije svog etničkog i nacionalnog identiteta i učestale pojave nesigurnosti u izražavanju svoje samobitnosti. Skoro dva stoljeća Bošnjaci su lišeni svoje autentične političke, intelektualne, poslovne pa u značajnoj mjeri i vjerske elite, što je dovelo do osjećaja dezorijentiranosti i obezglavljenosti. Takvo stanje je u nekoliko navrata u prošlosti dovodilo bošnjački narod u opasnost od biološkog istrebljenja. Od pokolja bošnjačke elite od strane Omer-paše Latasa u Bosni i Emin-paše u Sandžaku nikada se nismo uspjeli oporaviti. Kasniji pokušaji obnove nacionalne elite pod uticajem Austrougarske monarhije, Kraljevine Jugoslavije i komunističke Jugoslavije rezultirali su time da se pripadnici naših elita uglavnom okreću prema Beogradu ili Zagrebu što je dovodilo do pojave i manifestacije sluganskog mentaliteta kod bošnjačkih uglednika. Takvo stanje koristili su razni zavojevači za uzurpaciju bošnjačke zemlje i slobode, koji nisu prezali čak ni od zabrane nacionalnog imena i upotrebe svog maternjeg bosanskog jezika. 

 Cijeli tekst u printanom izdanju od 15. oktobra

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine