digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Održan centralni mevlud u Begovoj džamiji

Autor: Decembar 12, 2016 0

Danas je nakon podne namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji upriličena centralna mevludska svečanost Rijaseta Islamske zajednica u Bosni i Hercegovini.

 

Na početku ove svečanosti obratio se prvi imam Begove džamije hfz. mr. Mensur ef. Malkić uz dobrodošlicu džematlijama, te ukazivanjem na važnost mjeseca Rebiu-l-evvela, mjeseca rođenja Poslanika Muhammeda, s.a.w.s.

Također prigodno predavanje je održao zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini mr. Husein ef. Smajić. Uz poruke sjećanja na zabranjenost primjene bilo kakvih vjerskih obreda za vrijeme prošlog režima na ovim prostorima, mr. Smajić je ukazao na važnost mevluda, te njegov jako bitan faktor u okupljanju muslimana na našim prostorima.
Pomenuo je i imperativ koji se pominje u Kur'anu, za donošenje salavata na Poslanika, s.a.w.s., i da je to način veze sa Poslanikom i borba za njegov šefa'at na budućem svijetu. Također se zahvalio organizatorima manifestacije, kao i učesnicima današnjeg mevluda.

Učači mevluda su bili imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, i imami iz Republike Turske, kao i hor Gazi Husrev-begove medrese.

Centralnoj mevludskoj svečanosti su prisustvovali reisu-l-ulema mr. Husein ef. Kavazović koji se po završetku programa obratio prisutnima uz čestitke za ovaj mevlud, također prisutni su bili muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović koji je program završio dovom.

Večeras će sa početkom u 19:00h u Gazi Husrev-begove biblioteke biti upriličeno predavanje dr. Asim Kurjaka.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine