digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Studenti bh. univerziteta peru nišane u mezaristanu Potočari

Na dženazi u Vlasenici od majke Munire Subašić saznajemo za novi projekat koji pripremaju Udruženje Majke enklave Srebrenica i Žepa i Udruženje svjedoka i žrtava genocida u BiH. Uoči ramazana u Potočarima planiraju organizirano pranje nišana žrtvama genocida ukopanim u Memorijalnom centru Potočari - Srebrenica.

„Planiramo da 300 studenata sa šest bh. univerziteta - iz Sarajeva, Tuzle, Travnika, Mostara, Zenice i Bihaća, u Potočarima 25. maja peru nišane naših sinova“, kaže Subašić. Zašto baš na ovaj dan majka Munira pojašnjava: „Zato što je mladost ubijena u genocidu u Srebrenici, zato što mladost leži u mezaristanu Potočari. Želimo da približimo našu mrtvu djecu živim studentima - da znaju šta se dešavalo, da osjete našu bol, da se ne zaboravi, da se ne ponovi - a to će osjetiti kada dođu pored nišana i svojim rukama ga operu, pomiluju. Vidjeće i godine koje su imali naši najdraži kad su ubijeni. Želja nam je da ih to podstakne i da bolje koriste svoj život, da ga bolje cijene.“ 

Majke vjeruju da će ruke mladosti milovati nišane dok ih budu prali i obradovati duše njihovih sinova. „To će biti utjeha majkama, da mladost brine o mezarima njihovih sinova. Voljele bismo da to prijeđe u tradicionalno okupljanje mladosti BiH u Potočarima“, kazala je majka Munira.

„Da mladost uči i pamti“, dodaje Hida Bajraktarević koja je u Potočarima ukopala tri brata Mehmeda, Mehemeda, Halida i bratiće Semira, Sedina i Muhameda. Sredstva za provođenje ovog projekta, pribora i sredstava za pranje, prijevoz studenata i ručak u Srebrenici osigurao je premijer Elvedin Konaković. Majke ističu da pored premijera Konakovića na razumijevanje za njihove projekte nailaze i kod načelnika Novog Grada Semira Efendića, načelnika Starog Grada Ibrahima Hadžibajrića i načelnika Cazina Nermina Ogreševića. „Prekjučer smo bile u Srebrenici, juče u Mostaru dogovarale s rektorom Univerziteta  Mostar ovu novu akciju, danas Vlasenica - hiljade i hiljade kilometara mi prođemo i nije nam teško, samo da se ima osjećaj prema onome što radimo, da se sa tim nastavi i poslije nas, jer to što radimo jeste za sve nas“, kaže majka Munira.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine