digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Otkaz profesorici zbog podrške muslimanima

Autor: Al Jazeera Januar 08, 2016 0

Profesorica se našla na udaru zbog nošenja hidžaba u znak podrške muslimanima i naglašavanja sličnosti religija.

Kršćanski koledž u Chicagu je započeo proces otpuštanja profesorice koja je nosila hidžab u razredu u znak solidarnosti sa muslimanima i koja je na Facebooku objavila da postoje brojne sličnosti između islama i kršćanstva.

Larycia Hawkins (43) je vanredna profesorica političkih nauka na koledžu Wheaton, a kazala je da je prošli mjesec nosila maramu kako bi iskazala podršku američkim muslimanima koji su – nakon masovnih ubistava u San Bernardinu i Parizu – bili izloženi učestalim napadima, diskriminaciji i predrasudama.

Hawkins je na svojoj Facebook stranici napisala: "Kao vjernik sam solidarna sa muslimanima jer su oni, kao i ja – koja sam kršćanka – sljedbenici Knjige".

Ona je dodala: "I kao što je papa Franjo naglasio prošle sedmice, mi se molimo istom Bogu".

Hawkins je u decembru privremeno suspendirana zbog svojih izjava i djela.

Obraćajući se novinarima na konferenciji u srijedu, profesorica je kazala da su joj školski zvaničnici ponudili "najbolji mogući scenarij" da se vrati predavanju, koje uključuje dvije godine "višeslojnih, trajnih razgovora o teološkim implikacijama moje objave na Facebooku i mojih djela kada sam nosila hidžab".

Ona je kazala da će joj škola poništiti rješenje o stalnom zaposlenju tokom te dvije godine, bez garancija da će joj stalno mjesto biti vraćeno.

"Koledž Wheaten me ne može zastrašiti da se sakrijem u strahu od 'neprijatelja mjeseca', koje definiraju tajkuni za nekretnine, senatori iz Teksasa, kršćani iz ove zemlje, ljudi puni predrasuda i fundamentalisti svih vrsta", rekla je Hawkins.

Obustava radnog odnosa

Koledž Wheaton je u utorak izdao saopćenje u kojem se potvrđuje da je prorektor Stanton Jones dostavio profesorici Hawkins obavijest o preporuci za pokretanje obustave radnog odnosa.

"Ovo ne znači prekid ugovora o radu nego se radi o pokretanju standardne procedure na koledžu Wheaton u pogledu politike produžavanja ugovora stalnim profesorima", kazao je Jones.

U saopćenju koledža od 16. decembra je navedeno: "Privremena suspenzija doktorice Hawkins je posljedica teoloških tvrdnji koji nisu u skladu sa naučnim uvjerenjima koledža Wheaton i nije ni na koji način povezan sa njenom rasom, spolom ili posvećenosti da nosi hidžab".

Američki muslimani i dalje bivaju meta ponižavajućih izjava američkih političara kao što su predsjednički kandidati Donald Trump i Ben Carson, te meta napada evanđelističkih kršćanskih čelnika kao što je Jerry Falwell Jr., televizijskih propovjednik i predsjednik kršćanskog koledža Liberty University sa sjedištem u Virginiji.

Falwell je 4. decembra pozvao studente da se naoružaju kako bi bili spremni da "dokrajče te muslimane prije nego što oni uđu… i pobiju ih".

U odgovoru na taj govor su studenti Wheatona Nathan Heath i Ciera Horton objavili otvoreno pismo u školskom listu koledža Wheaton u kojem osuđuju Falwellove izjave i pozivaju na religijsku toleranciju.

Pozvali su kolege studente "da budu solidarni sa našom muslimanskom braćom i sestrama koji dijele naše ljudsko dostojanstvo".

Izvor: Al Jazeera

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine