digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Turska: Uhapšeno 16 osoba povezanih s terorističkim napadima

Autor: Januar 13, 2016 0

Turska policija je na području Ankare uhapsila 16 osoba povezanih sa skupinom Islamska država Irak i Levant (ISIL), koje su sumnjiči za pripremu terorističkih napada

Uhićeno je 15 Sirijaca i jedan turski državljaninin, koji je bio vođa skupine, prenijela je agencija Anadolija, navodeći kako su osumnjičeni obavljali nadzor te tragali za mogućim metama napada. Hapšenje je uslijedilo nakon napada u Istanbulu u kojem je poginulo 10, a ranjeno 15 osoba, kada se bombaš samoubojica raznio u turističkom središtu grada, nedaleko od Aja Sofije i Plave džamije.

Svi stradali u eksploziji su stranci, a osmero poginulih su Nijemci, potvrdio je turski premijer Ahmet Davutoglu.

Potvrdio je i da je bombaš samoubojica rođen u Saudijskoj Arabiji te da je povezan s ISIL-om.

Napadač bio pripadnik ISIL-a

"Turska vlada će pojačati operacije protiv ISIL-a sve dok više ne bude prijetnja Turskoj ili svijetu. Ova teroristička organizacija, napadači i sve njihove veze bit će pronađeni i dobit će kaznu koju zaslužuju“, kazao je Davutoglu.

Njegov zamjenik Numan Kurtulmus je, također, potvrdio da je napadač, identificiran kao 28-godišnji Nabeel Fadel, rođen u Saudijskoj Arabiji i da je bio član ISIL-a.

Dodao je da nije bio na popisu osoba koje nadziru sigurnosne službe te mu je nedavno bio dozvoljen ulazak iz Sirije u Tursku.

U Turskoj su se posljednjih nekoliko mjeseci događali sporadični napadi ultraljevičarskih skupina iz Istanbula, a u porastu je i nasilje između turskih snaga i pripadnika zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK), uglavnom na jugoistoku zemlje.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine