digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Mediji Zaljevskih zemalja i njihova najava trećeg svjetskog rata

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Mart 18, 2016 0

Doha - Mediji u zemljama Zaljeva obiluju komentarima posvećenim najavama o intervenciji kopnenih snaga Saudijske Arabije i Turske u Siriju uz upozorenje da bi to značilo početak trećeg svjetskog rat

Tako Miftah Šuajb u dnevnom listu Al- Halidžu iz UAE iznosi tvdnju da moguće izbijanje III svjetskog rata lebdi u zraku, kao i da je novi svjetski hladni rat već prisutan što, kako kaže, svakodnevno vidimo iz retorike svjetskih čelnika.

I Abdullah Muhsin Hilal u saudijskom listu Okaz upozorava da „igranje nervima sa ruskim medvjedom najavama saudijsko - turskog kopnenog ulaska u Siriju predstavlja ozbiljnu prijetnju za izbijanje novog svjetskog rata“, uz upozorenje da se rat velikih sila već indirektno (ali i direktno) vodi u Siriji.

Ala al-Ridai u iranskom listu Al-Wafaq postavlja pitanje „ima li razlike ako ubijemo pripadnike ISIL-a i al-Kaide ili vojnike Saudijske Arabije i Katara“ i daje negativan odgovor.

Azza Šetevi u As-Sevra as-Sirijja najavu ulaska kopnenih snaga u Siriju naziva „međunarodnom vikom bez presedana kojom se pleše na rubu litice“. „Washington je stavio svoje saveznike Saudijsku Arabiju i Tursku u masovne zločine na čekanju kockajući se sa trećim pokušajem mirovnih pregovora u Ženevi“, zaključuje Šetevi.

Njen kolega Halid Al-Ašhab u članku o istoj temi kaže: „Počelo je urlikom, završilo prigušenim mjaukom čim se prva zvjer pojavila. Da se zna, kada se Amerikanci popnu na drvo imaju hiljadu ljestava da sa njega siđu, a vi, gdje su vaše ljestve, ili bolje rečeno gdje vam je to vaše drvo?“, završava Al-Ašhab.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine