digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Posteri osude izraelskog aparthejda nad Palestincima u londonskom metrou

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Mart 18, 2016 0

 London – Tokom mjeseca februara u londonskom metrou su postavljeni posteri kojima se osuđuje izraelski aparthejd i britanske vojne kompanije koje sarađuju sa Izraelom. Kako prenose agencije postere su po vozovima u Londonu postavili članovi udruženja Akcija Palestina u sklopu ovogodišnje Sedmice izraelskog aparthejda, piše britanski Guardian.

 

Na jednom od posteru se nalazi i optužba da se britansko oružje koristilo u masakru Palestinaca u ratu u Pojasu Gaze 2014. godine.

Kampanja s posterima je počela javnim nastupom palestinskog ambasadora u Londonu Manuela Hasasiana u kome je osudio britanski tretman pitanja jevrejskih naselja na okupiranim palestinskim teritorijama. Hasasian je u izjavi za Indipendent upozorio da pozivom upućenim predsjedniku Kneseta Juliju Edelštajnu da govori u britanskom parlamentu Britanija rizikuje da da legitimitet širenju jevrejskih naselja, jer i Edelštajn živi u jednom od tih naselja.

Izraelski premijer Netanjahu je zatražio od direktora Ministarstva vanjskih poslova Dori Golda da o tome razgovara sa zvaničnicima britanske vlade za vrijeme posjete Londonu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine