digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Saudijska Arabija građanima daje 13 milijardi dolara zbog uvođenja PDV-a

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su svojim građanima prvi put u historiji uveli porez na dodanu vrijednost. Uvođenje PDV-a od pet posto dogovoreno je u junu 2016. godine između predstavnika šest zemalja Vijeća za zaljevsku saradnju, a uz Saudijsku Arabiju i UAE, čine ga Bahrein, Kuvajt, Oman i Katar.

Iako je prvobitno dogovoreno kako će navedene države PDV uvesti istovremeno, Bahrein, Kuvajt, Oman i Katar to će učiniti s odgodom i uvest će ga do 2019. godine.

Saudijska Arabija će paketom finansijske pomoći koju će podijeliti svojim državljanima pomoći da lakše podnesu povećanje troškova života. Ovaj paket će je koštati oko 13,3 milijarde dolara. “Izdvajajanje 13 milijardi dolara će pokazati zabrinutost lidera za građane i njihovu kvalitetu života “, kazao je ministar za kulturu i informisanje Awwad bin Saleh al- Awwad u izjavi za list Al Sharq al Awsat.

00Sličica Želim Print

Kralj Salman je dekretom naredio da se mjesečno isplaćuje 1.000 rijala svim državnim uposlenicima kako bi se namirilo povećanje troškova zbog uvođena poreza na dodanu vrijednost. 

Penzioneri i vojnici će, također, dobiti bonuse, a država će plaćati porez pri kupovini kuća i stanova. Osim toga, ove godine će vlada na račune za pomoć domaćinstvima izdvojiti još 30 milijardi rijala, pri čemu porodice sa srednjim i niskim primanjima dobivaju od države mjesečnu pomoć.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine