digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Naši talenti: Kako iskoristiti mladost do 24. godine života

Autor: redakcija Februar 25, 2015 0

Naša domovina obiluje talentima, ali još uvijek su mnogima zanimljiviji svakodnevni FB komentatori, političari i mediokriteti od kojih se teško mogu uzeti pozitivni primjeri

Jusuf Džafić je rođen 1991. godine u Bijeljini. Završio je Osnovnu školu Sveti Sava, a potom Behram-begovu medresu u Tuzli 2010. godine, kao učenik generacije. Trenutno je apsolvent na prestižnom univerzitetu El-Azharu na Šerijatskom-pravnom fakultetu, odsjek Šerijatsko pravo.

Hifz časnog Kur'ana je završio 20. novembra 2012. godine na Azharovom institutu Muallimu-l-Kur'an, na čija tri departmanta preko 400 učenika, koji dolaze iz preko 60 zemalja, uče napamet stranice Časnog Kur'ana. Muhafizi su mu bili Džemal Metbuli i Islam Madžid. Na svečanoj akademiji druge generacije hafiza Časnog Kur'ana, upriličenoj 30. marta 2013. godine, uručene su diplome za hifz 140-rici novih hafiza, među kojima je bio i Jusuf Džafić.

Pored šehadetname iz hifza Časnog Kur'ana, stekao je dosad 18 idžazetnama za djela iz različitih islamskih disciplina.

Aktivno sudjeluje u radu Asocijacije studenata Bosne i Hercegovine u Egiptu (ASBiHEG).

Jusuf Džafić je aktivan na spisateljskom polju. Još kao učenik prvog razreda Medrese počeo je da piše za Misak, list učenika Behram-begove medrese.

Nakon 25-januarske revolucije u Egiptu, zajedno sa Asmirom Bekrićem i Hamdijom Islamovićem, svojim kolegama iz Behram-begove medrese, preuzima juna 2011. godine uredništvo Glasnika, lista ASBiHEG, tačnije postaje lektor i zamjenik glavnog i odgovornog urednika dotičnog časopisa. List je na bosanskom jeziku i dostupan je u elektronskoj formi. Uspjeh je bio ogroman – za manje od godinu dana, tačnije od juna 2011. godine i 4. broja, kada su preuzeli uredništvo do 9. broja, izdatog aprila 2012. godine, povećali su tiraž sa 900 (4. broj) na preko 11 000 (8. i 9. broj).

Krajem 2011. godine postaje dopisnik SAFF-a, a od ljeta 2013. godine počinje pisati i za Glasnik Rijaseta IZ u BiH. Od 2014. godine, ukidanjem časopisa SAFF, postaje dopisnik SAFF-ovog portala www.saff.ba.

Član je i redakcije Glasa BiH, popularno-znanstvenog časopisa u nakladi ASBiHEG, jedinog bosanskohercegovačkog lista na arapskom jeziku danas.

Pored pokojeg proznog rada, Jusuf Džafić piše i poeziju. Njegove pjesmu su objavljivane u okviru konkursa u zbirkama radova učesnika Novosarajevskih književnih susreta: Duhovna konekcija, objavljene 2011. godine (Vidi: Jusuf Džafić, Kairo i Azhar, Duhovna konekcija, KNS, 2011, str. 64), i Izvan dometa, objavljene 2013. godine (Vidi: Jusuf Džafić, Snatrim nigdjezemsku, Izvan dometa, KNS, 2013, str. 28). Učestvovao je na petim i šestim međunarodnim Novosarajevskim književnim susretima 2011. godine, odnosno 2013. godine, na kojim se okupi preko 100 književnika iz zemalja bivše Jugoslavije i njihove dijaspore. Neke njegove pjesme su objavljene i u časopisu Glasnik, listu ASBiHEG.

Bavi se i prevođenjem, budući da govori arapski i engleski jezik, a posjeduje i pasivno znanje njemačkog, turskog (i osmanskog turskog), latinskog i španskog jezika.

Napisao je knjigu iz oblasti osmanske historije BiH pod imenom Evlija Čelebija o Bošnjacima, koja se bavi doprinosom Evlije Čelebije i njegovog Putopisa bosanskoj i bošnjačkoj historiografiji. Sveukupno gledajući, Jusuf Džafić je do sada napisao i objavio, u 6 novina, 6 web-portala, te 2 književne zbirke, oko 180 bibliografskih jedinica iz različitih oblasti: historija, islamistika, lingvistika, politika i politikologija, prevodilaštvo, poezija, proza, intervjui, prikazi, reportaže, kratke novinarske vijesti i sl. Ti radovi su preuzeti i objavljeni oko 300 puta na oko 55 web stranica.

Istakao se i na polju amaterskog filma, prolaskom u finale na već spomenutom svjetskom konkursu kratkog filma kojeg svake godine organizuje Tony Blair Foundation, organizacija koje se bori protiv malarije u Africi preko međureligijskog dijaloga. Naime, 2010. godine na konkursu za 3-minutni film, na engleskom jeziku, na temu „Moja vjera me inspiriše“, on i trojica njegovih kolega su prošli u finalni krug sa još 16 filmova.

Jusuf Džafić je učestvovao na sljedećim simpozijumima, seminarima i skupovima:

– Izgradnja građanskog društva kroz međureligijski dijalog – II faza, Hotel Park, Bihać, 19-22.10.2014, seminar u organizaciji Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini. (Aktivan i na davetsko-imamskom polju. Dio njegovog spisateljskog rada je izrazito davetskog karaktera. Kao učenik Behram-begove medrese biva raspoređivan na ramazansku praksu u gradski džemat Bijeljina, medžlis Bijeljina. Nakon medrese, 2010. godine, biva teravih-imam u džematu Gornji Ćehajići, medžlis Donji Vakuf. Naredne tri godine biva teravih-imam na području medžlisa Jablanica u sljedećim džematima: Glogošnica (2011, 2013) i Zlate (2012). Džafić je imao čast da 2013. godine bude prvi koji je ikada klanjao kurban-bajram i održao kurban-bajramsku hutbu u KPZ Bijeljina. Bio je to drugi bajram-namaz ikada održan u KPZ Bijeljina, a prvi klanjan u prvo vrijeme, tj. 45 minuta nakon izlaska sunca. Godine 2014. godine zbog izvjesnih zdravstvenih problema u porodici odustaje od odlaska na ramazansku praksu u inostranstvo, te ramazan provodi kao pomoćni imam u džematu Bijeljina, medžlis Bijeljina, gdje pored dužnosti pomoćnog imama, aktivno obavlja dužnost muallima u mektebu.

O postignutim rezultatima i kvalitetu njegovih ramazanskih aktivnosti, posebno na muallimskom polju, najbolje mogu da ocjene glavni imami, tj. Samir ef. Camić, glavni imam MIZ Bijeljina, Esad ef. Slipac, glavni imam MIZ Donji Vakuf, i Suljo ef. Cikotić, tadašnji glavni imam MIZ Jablanica, a sadašnji glavni imam MIZ Mostar, te džematlije Bijeljine, Gornjih Ćehajića, Glogošnice i Zlata. Bilans rada kao muallim je sljedeći: 57 svršenika sufare, 28 svršenika tedžvida, 2 svršenika hatme, te 70-ero učenika koji su pred njim stjecala mektebsko opće znanje.

Značajna je i njegova uloga u ramazanu 2013. godine, tačni 5. i 6. avgusta, kada je učestvovao u gašenju požara u MZ Glogošnica. Al Jazeera Balkans je napravila reportažu o njegovoj i ulozi njegovih džematlija u gašenju požara, a TV 1 je napravila kratki intervju sa njim.

usuf Džafić učestvuje u aktivnostima Dobrotovnog društva Merhamet, ogranku u Bijeljini, njegovom Omladinskom klubu. Primjera radi, preveo je sa bosanskog na arapski jezik njihov projekat Edukacija socijalno ugrožene djece osnovnog obrazovanja. Projekat je realiziran u proljeće 2014. godine, a finansirao ga je Crveni polumjesec Sarajevo.

 

Jusufu Džafiću je tek 24 godine.

 

Preuzeto u skraćenom obliku sa mizbijeljina.ba

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine