digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Žepče: Održani „Dani šejha Abdulvehab Ilhamije Žepčaka"

Autor: Rusmir Agić Juli 01, 2015 0

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod Žepče u Žepču je  održana  manifestacija „Dani šejha Abdulvehab Ilhamije Žepčaka“. Ovogodišnja manifestacija  koja se održava u znak sjećanja na lik i djelo velikog alima Abdulvehab Ilhamije ponudila je  brojne  kulturne sadržaje.

 Manifestacija je  svečano otvorena  književnom večeri pod nazivom „Ja sam, Ilhamija“ u okviru koje je upriličena i promocija knjige „Ilham“, autora Esme Bandić iz Travnika.  Na vrlo emotivan način  je okupljenoj publici književnica Bandić govorila o Ilhamiji,čiji je lik i djelo izvor nadahnuća i inspiracije koji je crpila kako je kazala u stvaranju  djela „Ilham“. Ermin Čelenka Skomoranin, promotor knjige „Ilham“ i predsjednik Udruženja književnika „Abdulvehab Ilhamija“, je publici na vrlo slikovit način približio cjelokupno petoknjižje, kroz koje se prema njegovim riječima provlači zajednička nit ilhama, koji je u suštini  pripovijest o čovjekovom traganju za istinom. 

U sklopu književne večeri  su nastupili su i akademski glumac iz Travnika, Matej Baškarad, kao i travnički bend Mustra Orchestra koji su muzikom i recitacijama Ilhamijinih stihova upotpunili  svečano otvaranje manifestacije.

U okviru programa održana je i  „Večer odabranih sevdalinki“, a publika  je  imala priliku čuti manje izvođene sevdalinke iz bogate muzičke riznice  dr. Semira Vranića  entuzijaste koji se već dvadeset i dvije godine bavi skupljanjem, proučavanjem i digitalizacijom sevdalinki.  Žepčaci su imali priliku vidjeti i izvrsno  pozorišno ostavarenje“ Ilhamija „  koje je sa puno emocija  uz izvrsnu koreografiju i sufijsku muziku odigrala je  mlada ekipa travničkog  pozorišta  i plesači Plesnog studija “Maya”. Predstava  koja govori o životu i putu u smrt Abdulvehab Ilhamije Žepčaka je rađena  po tekstu  Travničanina  Rusmira Agačevića-Rusa i režiji Maje Đurić –Zaimović i Mateja Baškarada.

U okviru manifestacije  održan je i  koncert „Derviških bosanskih ilahija“, koje je izveo derviški hor i ansambl  „ Mesudija“ iz Kaćuna. Na koncertu kao specijalni gost nastupio je i Armin Muzaferija. U programu je  izvedeno i nekoliko poznatih ilahija koje je za života svojeručno napisao Abdulvehab Ilhamija, koji je  i sam  pripadao nakšibendijskom derviškom redu. Uz muziku frula, bubnjeva i melodije ilahija  publika je imala priliku vidjeti i poznati ples derviša poznat i kao „nebeski ples“. Istim povodom u Žepču je upriličena i izložba reprodukcija minijatura Nasuha Matrakčije Visočanina, koja  je organizovana u saradnji žepačkog i visočkog Preporoda.

Ovogodišnji  Ilhamijini dani završeni su  promocijom dvoknjižja  „ Žepče u vremenu zla“ i „Svjedočenje o žepačkim logorima“ autora Safeta Derviševića. Knjige govore o  ratnoj tragediji i agoniji žepačkih Bošnjaka u posljednjem ratu. Knjige obiluju dokumentima i pričama o logorskim golgotama žepačkih Bošnjaka, ali i dobročinstvu dobrih ljudi u ratnom vihoru. Na skoro 300 stranica u knjizi „Svjedočenje o žepačkim logorima„, prenešena su autentična svjedočenja bivših logoraša  o doživljenom i proživljenom u logorima Žepča. Promotori Dževad Kesić i prof. dr. Zemir Sinanović kazali su kako  ove dvije knjige ustvari dokumentovano govore o  „pokopanoj“  žepačkoj istini  stradanja žepačkih Bošnjaka u posljednjem ratu. Promotor dr. Sinanović je kazao kako Žepču treba istina, jer samo istina vodi ka pomirenju, a upravo Derviševićevo dvoknjižje trebalo bi biti pomak na putu pomirenja i suživota na žepačkim prostorima.

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine