digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Obilježeno 20. godina rada Nedwe u BiH-a i organizovanja regionalnih oml. susreta

Autor: Nedim Botić Avgust 13, 2015 0

Završna svečanost 20. Regionalnih omladinskih susreta Svjetske asocijacije muslimanske omladine (WAMY – Nedwa) je održana 12. 08. u hotelu Bristol. Tom prilikom je obilježen i značajan jubilej dvadesete godišnjice rada i funkcionisanja odsjeka Nedwe u našoj zemlji.

Programu je prisustvovao veliki broj uglednih i respektabilnih zvanica iz vjerskog, akademskog i svjetovnog života, kao i 59 mladića i djevojaka koji su u proteklim danima bili učesnici omladinskih susreta. Moderator programa je bio Ahmed-ef. Purdić.

Regionalni omladinski susreti su trajali od 07.08-12.08., a uečsnici su bili smješteni u Centru dr. Mania' el-Džuhejnija u Sarajevu. Za sve njih je obezbijeđen bogat edukativni, vjerski i sporstki program koji je uključivao seminare, radionice, predavanja, učenje Kur'ana i hifz, izlete i posjetu Travniku i Jajcu, zabavnu večer i takmičenja iz fudbala i stonog tenisa. Za istaknute učesnike susreta su bile pripremljene odgovarajuće nagrade koje su uručene tokom završne svečanosti. Moto susreta je bio hadis Muhammeda, s.a.v.s.: „Allahu najdraža djela su ona koja traju, pa makar bila mala.“.

Na početku završne svečanosti, okupljenima se obratio dr. Sa'd El-Džuvejbir, supervizor ureda Nedwe u BiH-a, izrazivši radost zbog velikog jubileja rada i djelovanja ove organizacije u BiH-a.

„Poštovani prisutni, jako smo sretni što možemo stati pred vas nakon dvadeset godina rada i truda. Kao što na nebesima ima mjesta za Sunce, Mjesec, zvijezde, tako i u našim srcima ima mjesta za vas. Dragi učesnici seminara, velika nam je čast što smo bili s vama. Savjetujem omladinu da se držite umjerenosti u svemu, držite se vesatijje – srednjeg umjerenog puta islama, kao što ste i naučili. Oporučujem vam korisno znanje i bogobojaznost. Slušajte svoju ulemu i idite za svojim reisu-l-ulemom. Posebno se želim zahvaliti Islamskoj zajednici na divnoj saradnji tokom svih ovih godina“, istakao je dr. Džuvejbir.

Na skupu je naglašeno da je Rijaset IZ-a u BiH-a institucija s kojom je Nedwa ostvarila ponajbolju saradnju. Prisutnima se obratio i bivši reisu-l-ulema, prof. dr. Mustafa-ef. Cerić koji je u svom govoru spomenuo važnost ovakvih susreta na polju jačanja međuljudskih veza i odgoja novih naraštaja.

„Draga omladino, želim vam čestitati na ovom danu. Želim da se zahvalim našim prijateljima i da poručim omladini da je ovo što vam se radi s Nedwom nešto najbolje što vam se može desiti. Imate razloga da budete sretni, zadovoljni i da svaki dan Allahu zahvaljujete  što imate braću S. Arabiji koji vas nisu zaboravili!“, rekao je dr. Cerić.

Regionalni omladinski susreti su okupili mlade iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i BiH-a. Završnoj svečanosti su takođe prisustvovali i muftija sandžački, Mevlud-ef. Dudić, te muftija zagrebački, dr. Aziz Hasanović, koji su dobili riječ u nastavku programa.

„Ovdje smo da svjedočimo dvadeset godina velikog uspjeha Nedwe, ovo je jubilej upornog i kvalitetnog rada. Omladina koja bude na ovim susretima uvijek nam se vrati boljom, korisnijom i zrelijom. Dvadeset generacija ste nam izveli, i da je to neko drugi učinio ovdje bi danas bili predstavnici svih medija. Međutim, mi radimo u ime Allaha i nikakve nam reklame ne trebaju. Pošto je dvadeset godina iza nas, a to je doba stasavanja i zrelosti, predlažem vam da od naredne godine imate istureno odjeljenje Nedwe u Novom Pazaru“, izjavio je dr. Dudić.

„Nikad nije veća potreba za radom Nedwe od današnjeg trenutka, kada se suočavamo s raznim radikalizmima, optužbama i stremljenjima. Ovo je potvrda da Nedwa  vodi omladinu srednjim, umjerenim putem što je i jedna od intencija Šerijata. Naš dolazak danas je dokaz i potpora radu Nedwe. Omladina islam treba proučavati onakvim kakvim on jeste, a to je vjera ljubavi, milosti, tolerancije, a ne vjera terorizma i ekstremizma. Zato je važno dati potporu zdravom radu Nedwe. Drago nam je što naš ummet ima jednu ovakvu organizaciju koja omladinu vodi ka boljitku“, istakao je dr. Hasanović.

Priliku da se obratio je dobio i dr. Halid ed-Damig, direktor Kulturnog centra Kralj Fahd iz Sarajeva, istakavši zahvalnost za pozivu i zadovoljstvo zbog uspjeha i Nedwinog jubileja, poželjevši puno sreće i uspjeha u daljnjem radu. Poseban dio programa je odvojen za obraćanja predstavnika učesnika, Džihana Hota i Merjem Brković koji su se zahvalili na gostoprimstvu i odlično organizovanom programu.

Svečanost je okončana prigodnom video-prezentacijom održanih aktivnosti tokom omladinskih susreta te uručivanjem priznanja i certifikata polaznicima te zvanicama.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine