digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Novi Travnik: Promocija knjige „Stotinu i jedno prisjećanje“

Autor: Amel Aganović Maj 24, 2016 0

U ponedjeljak, 23.05.2016. godine u islamskom centru u Novom Travniku, a u sklopu manifestacije „506. Dani Ajvatovice“ održana je promocija knjige: „Stotinu i jedno prisjećanje-tradicija Bošnjaka na području općina Jajce, Jezero i Šipovo“.

Knjigu je izdao Medžlis Islamske zajednice Jajce. Promotori knjige bili su: glavni imam Medžlisa IZ Jajce Zehrudin-ef. Hadžić, prof., mr. hfz. Sumeja Ljevaković-Subašić i Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović. Prisutne je poselamio i zaželio dobrodošlicu glavni imam Medžlisa islamske zajednice Novi Travnik Fahrudin-ef. Haseljić. Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Jajce Zehrudin-ef. Hadžić govorio je o nastanku projekta i ideje, onome šta je podstaklo da se napiše ova knjiga, te su u toku njegovog izlaganja puštena dva skraćena dokumentarna filma, jedan o životu Bošnjaka u Turskoj a drugi nekoliko isječaka iz intervjua knjige o tradiciji Medžlisa Jajce. Nakon glavnog imama MIZ Jajce o knjizi i njenoj važnosti, kao i  metodološkom pristupu govorila je mr. hfz. Sumeja Ljevaković-Subašić koja je ispred Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka Sarajevo dala najviše doprinosa i bila najviše uključena prilikom pisanja knjige o tradiciji. Na kraju je o knjizi govorio Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović koji je istakao vrijednost ovoga djela, kao i vrijednost tradicije koja se pomalo gubi i zaboravlja. Naglasio je da bi i drugi trebali imati ovakvo nešto u drugim medžlisima i šire.

Ovom prilikom zahvaljujemo se Institutu za islamsku tradiciju Bošnjaka Sarajevo na čelu sa direktoricom dr. Dževadom Šuško, Muftijstvu travničkom na čelu sa Muftijom dr. Ahmed-ef. Adilovićem, kao i Medžlisu islamske zajednice Novi Travnik na čelu sa glavnim imamom Fahrudin-ef. Haseljićem.

 

                                               

                                                           

                                                                                                                      

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine