digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Obuka restauratora pisane građe

Autor: S.M. Mart 08, 2017 0

U prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke, 23.02.2017.g. potpisan je protokol o saradnji  između Instituta Yunus Emrea i Gazi Husrev-begove biblioteke.

Radi se o projektu „Obuka restauratora pisane građe“ o kojoj je prilikom potpisivanja ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koč istakao: “Obuka se radi u Gazi Husrev-begovoj biblioteci. Stručnjaci će dobiti odgovarajuću obuku. Cilj svega ovoga jeste zaštita zajedničke kulture koju ima BiH i Turska. Želimo da zaštitimo pisane dokumente koji već postoje i da ih damo onima koji žele da rade na ovim temama”.
Govoreći o samome projektu  koga je pokrenula Vlada Turske preko Instituta Yunus Emre, a u saradnji sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom i ljudima koji će dolaziti iz različitih arhiva u BiH, direktor Yaman je podsjetio da je Gazi Husrev-begova biblioteka najstarija biblioteka ne samo u BiH nego i na Balkanu, te da se „Ovdje  nalaze dokumenti koji su bitni za cijeli Balkan i zbog toga je bitno digitalizovati sve ove dokumente”.
O važnosti danas potpisanog protokola govorio je i  Osman Lavić, direktor Gazi Husrev-begove biblioteke izarazivši zadovoljstvo da su u prilici da na ovaj način ozvaniče početak jednog vrlo važnog projekta kojeg zajednički provode.
„Svaka saradnja sa srodnim institucijama je dobrodošla. Posebno nam je značajna saradnja sa institucijama iz Republike Turske zato što ovo što mi čuvamo ovdje, baštinimo smatramo našim zajedničkim mirazom, naslijeđem”, naglasio je Lavić.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine