digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Stazama bosanskih vitezova

Autor: Halim GRABUS April 08, 2018 0

O primjerima nesebičnog zalaganja aktivista i volontera bošnjačkih džemata, kulturnih udruženja i asocijacija u dijaspori mogle bi se zasigurno napisati podebele knjige i studije. Članovi džematskih odbora svakodnevno ulažu svoje slobodno vrijeme, znanje, različite vještine i novac kako bi osigurali uspjeh i napredak zajednice kojoj pripadaju. Vrijedne poput pčelica, ne žudeći za posebnim priznanjem niti zahvalom, ove dobre duše konstantno doprinose boljitku zajednice u različitim domenima, snaženju bratskih i prijateljskih odnosa među pripadnicima džemata, organiziranju različitih vjerskih i kulturnih aktivnosti, obilježavanju značajnih datuma iz naše historije, promovisanju istine o agresiji na BiH, predstavljanju bošnjačke tradicije i kulture na najljepši način, skupljanju sredstava za različite projekte, lijepom prijemu musafira i gostiju, razvijanju odnosa sa drugim udruženjima i institucijama u državama privremenog, a sve više i stalnog, boravka. Dobro upućeni poznavalac prilika i aktivnosti bošnjačke dijaspore složit će se sa konstatacijom da je njena pomoć domovini u različitim oblastima od neprocjenjivog značaja.

Brojni su primjeri inspirativnog djelovanja aktivista i volontera, žena i muškaraca, koji drage volje drugima daju najljepše plodove svojih duša i ruku. Takav je primjer aktivista iz džemata Ženeva koji su svoje djelovanje u proteklih dvadesetak godina uspjeli uzdignuti na izuzetan nivo. Međutim, iz povelike liste uspješno realiziranih projekata, jedan se posebno izdvaja. Naime, evo o čemu je riječ! Kulturno udruženje Bošnjaka - džemat Ženeva je u saradnji sa Udruženjem „Pravda“ iz Sarajeva izdalo knjigu „Stazama bosanskih vitezova“, iz pera vrsnog autora Avde Huseinovića, kao svoj vakuf i prilog izučavanju skorije bosansko-hercegovačke historije. Djelo sadrži biografije vitezova Armije Republike BiH kojima je posthumno dodijeljen Orden heroja oslobodilačkog rata: Safet Hadžić, Mehdin Hodžić, Hajrudin Mešić, Adil Bešić, Safet Zajko, Midhat Hujdur Hujka, Enver Šehović, Nesib Malkić i Izet Nanić. U knjigu su, također, uvrštene kratke biografije heroja koji se ne zaboravljaju: major Mihajlo Petrović, Hasan Turčalo Brzi, Senahid Bolić Bolo, Ejub Golić, Avdo Palić i Zaim Imamović. Kazivanja o ljudskim gromadama, herojskim podvizima i beskrajnoj ljubavi prema rodnoj grudi i topraku. Kao dodatnu vrijednost djelu, autor je priredio poglavlja o sportistima, herojima-pilotima i avijatičarima Armije BiH, bosanskim heroinama, 7. muslimanskoj viteškoj brigadi, generalu Mehmedu Alagiću kao i važnim datumima i događajima u odbrani od agresije na Republiku BiH. Recenzije potpisuju prof. dr. Senadin Lavić, Avdo Hebib i prof. dr. Džemal Najetović.

Kulturno udruženje Bošnjaka - džemat Ženeva u svome programu djelovanja ima za cilj promovisati univerzalne vrijednosti, baštiniti vjersku i kulturnu tradiciju našeg naroda i pomagati mladim naraštajima da znaju valorizirati istinu i graditi svoju budućnost na pamćenju i opomeni. Prije dvadeset godina, džemat su osnovali Bošnjaci koji su preživjeli četničke kazamate, logore smrti i pakao Srebrenice. U svom djelovanju, rukovodstvo džemata i njegovi članovi na najljepši način praktičnim primjerima pokazuju šta znači pripadnost zajednici vjernika, doprinose razvitku džemata u skladu sa svojim mogućnostima, rade na promovisanju općih interesa i materijalno podržavaju aktivnosti i funkcionisanje zajednice.

00Sličica Želim Print

Projekt „Stazama bosanskih vitezova“ je vakuf i zadužbina džemata Ženeva. Ovo je doprinos njegovog rukovodstva i članstva promovisanju istine o dešavanjima tokom godina agresije na BiH, čuvanju od zaborava hrabrošću i požrtvovanošću ispisanih stranica historije bošnjačkog naroda, afirmaciji slavne borbe, patriotizma i otpora bosanskih sinova i kćeri agresiji, destruktivizmu i ideji mračnjaštva i porobljavanja. Priča o narodnim herojima i bosanskim vitezovima je, zapravo, kazivanje o sudbini jednog naroda koji je slobodi dao prednost nad ropstvom i odabrao svjetlost dostojanstvenog života nad mrakom podaništva. Sredstva od prodaje ove knjige biće usmjerena u fond džemata, čiji je cilj podržati projekte od značaja za naš narod i domovinu. Na kraju, ostaje nada da će junačka djela i herojski podvizi bosanskih vitezova kontinuirano inspirisati sve one kojima je BiH u svojoj šarolikosti vjera i običaja ideja za koju se vrijedi boriti i da će živi nastaviti dostojanstveno nositi baklju istine preuzetu od onih koji su ispunili obećanje dato svome Stvoritelju.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine