digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Agresija u obrazovanju: „Kad si rekao A, reci i B“

Autor: Hajrudin Mešić Februar 03, 2020 0

O važnosti postojanja jedinstvenog obrazovnog sistema za jednu državu i njeno društvo možda najbolje govori primjer Francuske. O tome je govorio i najveći svjetski historičar XX vijeka Fernand Brodel koji je smatrao kako je jedinstvo Francuske rođeno onoga časa kada se pojavljuje željeznička pruga i uspostavlja jedinstveno školsko obrazovanje, da bi se, to jedinstvo postepeno i ostvarivalo. Ustvari, tek su vozovi i školski programi uspjeli u onome što Jovanki Orleanki nije pošlo za rukom. 

 

Pročitajte cijeli tekst ovdje.

 

Koje su prave namjere objedinjavanja nastavnih planova u RS

Evidentno je da jedinstven obrazovni sistem ima integrativnu ulogu, iz čega se mogu nazrijeti prave namjere objedinjavanja nastavnih planova i programa bh. entiteta RS i Republike Srbije. Na tragu tih ideja i planova, svakodnevno svjedočimo vulgarnom poimanju prošlosti Bosne i Hercegovine, da  sve što se zbivalo prije agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu treba što brižljivije ignorisati, ne bi li se spontanije iznenađivali postojanjenem RS, onakvom kakva ona jeste. Pa se tako u medijskim nastupima redovno ističe RS pa tek onda, samo kada je krajnje neophodno spomene Bosna i Hercegovina.

Na sceni je uskraćivanje mnogih prava Bošnjacima na prostoru RS, kao i pokušaji daljne dezintegracije Bosne i Hercegovine, pri čemu ne treba izgubiti iz vida da trojanski konji jašu iznutra. Ali, ni tako razgranata srpska nacionalna propaganda nije uspjela, kontinuiranim djelovanjem u prethodnih 200. godina, osporiti hiljadugodišnje, autentično postojanje Bošnjaka i Bosne i Hercegovine.

 Za razliku od ranijih vremena, kada su po riječima  Mavra Orbinija “Bošnjani  bili ratnici, ali nesložni među sobom“ - Bošnjaci danas trebaju slogu i jedinstvo uključujući sve patriote ove zemlje i ne smiju i neće dozvoliti da im bilo ko onemogućava njihova osnovna i ustavom zagarantovana  prava. Samo tako Bošnjaci mogu njegovati oprez koji će onemogućiti da bilo kada postanu žrtve neke nove genocidne namjere. 

Potražite Preporod aplikaciju za android i iOS uređanje. Instalirajte odmah i uživajte u sadržaju. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine