digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Razim-ef. Čolić: „Uspjet ćemo jedino ako na projektima radimo zajedno!“

Autor: Nedim Botić Juli 18, 2015 0

Manifestacija „Ramazan u Bosni“ je svečano zatvorena u četvrtak, 16.07. Njeni programi su obuhvatili predavanja istaknutih alima, profesora i zvaničnika Islamske zajednice, izvođenje ilahija i kasida, poetskih i dramskih recitacija, te posebne programe polaznika mektebske nastave.

Manifestaciju su zajednički organizirali Rijaset IZ BiH-a i nevladina udruženja: Akos, Svitanje, Demus i Saff.

Ispred nevladinih organizacija skupu se obratio dr. Adem Zalihić, iskazavši radost zbog velikog broja posjetilaca tokom čitavog toka trajanja manifestacije i brojnih pozitivnih reakcija od gostiju i zvanica.

„Meni je pripala ta čast i obaveza da vam se obratim ispred nevladinih organizacija. Mogu reći da smo s  velikom čašću i ponosom bili na usluzi Rijasetu IZ-a da organizira ovakvu jednu lijepu manifestaciju. Naime, mi smo stalno isticali da je ovo dar, odnosno poklon Rijaseta IZ-a i nevladinih organizacija vjernicima, sugrađanima, ali i brojnim turistima grada Sarajeva.

Polazeći od činjenice da je ljudsko biće satkano od tijela i duše, mi smo taj dar htjeli da pružimo i jednoj i drugoj komponenti našeg bića. Organizirali smo iftare prvenstveno za naše povratnike i to je bila hrana za naše tijelo, a u duhovnom smislu organizirali smo mnoga predavanja, recitale, učenja Kur'ana i ilahija, itd. Cilj ovih naših aktivnosti bio je da svi mi, a posebno nadolazeće generacije s ponosom gledaju, na svoju vjeru, na svoju tradiciju“, izjavio je dr. Adem Zalihić.

Manifestaciju je zatvorio Razim-ef. Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta IZ-a, naglasivši da je najvažniji uspjeh ovog programa zajednički rad Islamske zajednice i nevladinog sektora radi opće dobrobiti našeg društva.

„Neobično mi je drago što smo uspjeli organizirati jednu ovakvu manifestaciju i privesti je kraju, sumirajući rezultate te nadajući se da je ona bila uspješna i nadajući se da vam se svidjela. Po nekim pokazateljima koje smo imali, manifestaciju je potrebno nastaviti i mi ćemo je, ako Bog da, narednih godina nastaviti, proširujući i obogaćujući njen sadržaj.

Ono što je Islamskoj zajednici kao organizaciji iz svega ovoga najvažnije je da smo uspjeli ponuditi program koji se vama svidio, a iznad svega što smo sebi i nekima drugima pokazali da možemo raditi zajedno s ljudima koji su iskreni u svome nijjetu da služe Allahu, dž.š., ali da ne budemo fragmentirani. Naš osnovni cilj s ovom manifestacijom je bio da pokažemo sebi i drugima da svi možemo zajedno. Meni se čini da je to najvažniji rezultat ovoga našeg programa.

Želim vam samo još kazati da se nadam da ćemo se i naredne godine vidjeti, da ćemo obogatiti i našu ponudu, ali nama najveće zadovoljstvo pričinjava što svi mi muslimani ovdje možemo zajedno. Širite taj duh, pokušavajte da i vi dalje to lančano prenosite. Mi svi možemo zajedno, možemo raditi na zajedničkim projektima, potrebno nam je to. Vidite da imamo obavezu, imamo izazove, koje možemo rješavati samo zajedno!“, istakao je Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta IZ.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine