digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Iftar u gradskoj vijećnici Minhena

Autor: M. Omeragic Juni 07, 2019 0
„A ko ljepše govori od onoga koji poziva Allahu, a uz to je I dobročinitelj” Božije su riječi kojima je hafiz Benjamin Idriz otvorio večerasnji iftarski program, i posljednji iftar ovog Ramazana koji je održan po prvi put u istoriji u gradskoj vijećnici – Altes Rathaus, u srcu Minhena.
 
Organizator je bio izvršni odbor Medžlisa Bayern, na čelu sa glavnim imamom Izet ef. Bibićem i predsjednikom medžlisa Mirzom ef. Džafićem.
Goste je pozdravio sekretar Medžlisa, Mumin Salihoić koji je poželio toplu dobrodošlicu i zahvalio se svim gostima na dolasku te pohvalio rad imama, mutevelija i džematskih aktivista koji neumorno rade cijelu godinu, a pogotovo u mjesecu ramazanu, kako bi džematlijama omogućili što kvalitetniji vjerski život.
Obraćanje govornika: biskupa dr. Andreas Renza, generalne konzulice za Bosnu i Hercegovinu Rusmire Tihić Kadrić, generalnog konzula za Tursku Mehmet Gunaya, predsjednika sabora za Njemacku Edina Atlagića i glavnog imama za Bayern Izet ef. Bibića, krasila je zajednička crta, ponos na prve useljenike sa naših prostora, koji su prije pedeset godina došli u grad Minhen, tu ostali i zasnovali porodice, udarili temelje za dolazeće generacije i čvrsto nosili baklju islama.  
Program je završen zajedničkim klanjanjem akšam namaza i to je bio prvi namaz klanjan u jednoj od najstarijih istorijskih građevina u Minhenu.
Na Iftaru su bili prodsutni mnogi predstavnici vjerskog, kulturnog i političkog života ove predivne Bavarske projestonice. Oduševljenje pridsutni je bilo neizmjerno jer Bošnjaci kao što reče glavni imam Izet ef. Bibić organizovano i jedinstveno nastupaju nudeći svoje kvalitete našim komšijama i zemlji u kojoj živimo. 
 
Nadamo se da će ovakvi skupovi postati tradicija I da ce otvoriti vrata I u ostalim gradovima.
 
 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine