digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Prelijepa noć u Austriji: Jedan je džemat Wels

Na ovogodišnjem džematskom iftaru, koji je organizovan na otvorenom (u bašti objekta), na Trgu Bošnjaka, prisustvovalo je preko 700 postača, što je rekordan broj za 27 godine postojanja našeg dzemata „Džemat Wels“.
Pred sami program sva su mjesta već bila popunjena do poslednjeg. Program iftara je počeo u 20:30h učenjem odlomaka iz Kur`ana Časnoga, koje je proučio hfz. Adem Ademi. Nakon učenja Kuràna, prisutnima se je obratio predsjednik džemata Almir Mlivo. Predsjednik Almir Mlivo se je zahvalio prisutnima na dolasku, te istakao i pohvalio angažman i rad pojedinih džematlija. Posebno je istakao rad omladinske sekcije na čelu sa referenticom Sarom Podojak, aktiva žena na čelu sa h. Sevletom Čolaković, te referata za uređenje i dekoraciju prostora na čelu sa h. Indirom Alekić, koji su doista svojim radom i velikim angažmanom zaslužili svaku pohvalu. Također je istakao i rad članova odbora, koji su žrtvujući svoje vrijeme, novac i porodice, stalno na usluzi svome džematu.
IMG 7719 800x533
Nakon predsjednika, skupu se je obratio i imam dzemata hafiz Senad Podojak, koji je u svom kratkom obraćanju istakao da mi Bošnjaci u Welsu imamo samo jedan Trg Bošnjaka i džemat Wels, te da imamo obavezu čuvati svoj džemat i štititi njegove interese, jer nam je to emanet. Također je istakao da mi Bošnjaci trebamo biti ponosni na svoj džemat, koji je uzor mnogim džematima u Austriji pa i šire.
Nakon obraćanja uslijedile su dvije ilahije koje su izveli hafiz Adem Ademi i hafiz Senad Podojak.
 
OBILJEŽENA 27. GODIŠNJICA DŽEMATA WELS“
 
Rezanjem torte „Džemata Wels“, koju je za svoj džemat uradio i donirao majstor za torte, Edin Ceso, te kratkim filmskim presjekom historije naseg dzemata, obilježena je 27. godina „Džemata Wels“. Nekoliko nostalgičnih momenata iz prošlosti džemata, izazvalo je suze radosnice u očima prisutnih.
 
DŽEMATLIJE OBILJEŽILE ROĐENDAN SVOGA IMAMA HAFIZA SENADA PODOJKA
 
Uz pjesmu "Happy beste to you lieber Hafiz", koju su otpjevala djeca naseg mekteba, uslijedilo je veliko iznenadjenje kako za hafiza tako i za sve prisutne, rođendanska torta i srdačne čestitke prisutnih. Slika je dirnula prisutne ali i hafiza, koji se je emotivno zahvalio prvo djeci za prelijepo izvedenu pjesmu ali i svojim džematlijama koji ga svake godine na njegov rođendan iznova prijatno iznenade.
 
EZAN ZA IFTAR
Uz pohvalu i skromnu nagradu pohvaljen je i angažman Adisa Đope, koji je cijeli ramazan pazio na red i sigurnost objekta.
Uskoro je proučen i ezan (hafiz Adem Ademi) za iftar a nakon ezana i iftarska dova.
 
NA TERAVIH NAMAZU VISE OD 1000 KLANJAČA
 
Odmah poslije iftara, u objektu džemata se nije moglo vise naći mjesta za klanjanje, tako da se je klanjalo i po stepenicama, čak i van objekta.
 
OBILJEŽENA 27. NOĆ RAMAZANA
 
Poslije klanjanja teravih namaza, izveden je tradicionalni program u povodu 27. noći ramazana. Nastupili su poznati glasovi našeg džemata: hafiz Senad Podojak, hafiz Adem Ademi, Nihad Šehić i Enver Hodžić. Poseban sjaj programu je svojim predavanjem dao prof. Bego ef. Hasanović.
 
ZAJEDNIČKU NAFILU NAMAZ KLANJALO PREKO 300 KLANJAČA
Poslije ponoći se klanjao „Kijamul-Lejl“, nafila namaz u džematu, kojem je prisustvovalo preko 300 klanjača. 
Druženje i ibadet se je nastavio do sehura, a nakon sehura se klanjao sabah namaz u dzematu.
Sutradan, džematlije su očistile džamijski objekat kao da se u njemu ništa nije organizovalo, i uredile ga za doček Bajrama.
Molimo Dragog Boga da obilno nagradi sve one koji su na bilo koji nacin učestvovali i učinili da ovaj naš iftar bude veličanstven i najljepši do sada!
Posebno se zahvaljujemo našim vrijednim hanumama koje su nam priredile divan iftar, našoj omladini koji učinili sve da iftar svima ostane u sjećanju, nasim sponzorima čija su imena pročitana na programu 
Zahvaljujemo se svim sponzorima koji su sponzorirali ovaj nas po mnogo čemu najljepši iftar u ovih 27. godina postojanja našeg džemata (primjedba velikog broja posjetilaca).
Hvala Sandiu Ramakić na lijepo ozvučenom ambijentu.
Da, JEDAN je „Džemat Wels“
 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine