50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Džemat Hidaje u posjeti džematima i institucijama u BiH

Autor: April 18, 2017 0

Delegacija džemata Hidaje boravila od 09.-12.03. 2017. u posjeti domovini

Dok su februarski hladni dani u džematu Hidaje prošli u pripremi i realizaciji donatorske večeri pod nazivom Vakif 2017, mjesec mart donio je sa sobom znake proljeća i drugu posjetu domovini. U sastavu džematske delegacije su bili: Abdulvehab ef. Vehabović, Nusret ef. Hodžić, Ahmet Ramić, podpredsjednik džemata i članovi tima za kupovinu prostorija Nihad Hodžić, Saudin Salkanović i Ermin Džinić. Ciljane destinacije su bile Sarajevo, kao duhovni i institucionalni centar svih Bošnjaka, te gradovi Tuzla, Živinice i Kalesija iz kojih dolazi veliki broj naših džematlija. Putovalo se avionom preko Memmingena i Tuzle, u koju je naša delegacija došla u ranim poslijepodnevnim satima u četvrtak 09. Marta 2017.

Isti dan u večernjim satima delegacija našeg džemata posjetila je Behram-begovu medresu u Tuzli i prezentirala naš džemat, kao i projekat kupovine džematskih prostorija. Prezentaciji su prisustvovali muftija tuzlanski mr. Vahid Fazlović, zamjenik muftije dr. Sead Seljubac, direktor medrese mr. Ahmed Hatunić, sekretar medrese Sevret M. Ćehajić, kao i imami iz okolnih džemata.

Naredni dan, petak 10.03.2017. naša delegacija posjetila je Vakufsku direkciju i njena direktora dr. hfz. Senaida Zajimovića i informisala ga o aktuelnom stanju projekta kupovine prostorija. Također se razgovaralo o mogućnostima daljnje suradnje naše dvije institucije. Nastavak posjete u Sarajevu slijedio je kod muftije sarajevskog prof. dr. Enesa Ljevakovića sa kojim smo razgovarali o modusima financiranja projekata kupovine prostorija u dijaspori i njihovom pravnom tretmanu. Posjeta Sarajevu zaokružena je prezentacijom džemata Hidaje u Sabornoj sali Rijaseta, gdje su se skupu obratili Nezim ef. Halilović, dr. hfz. Kenan Musić i Hasib ef. Hadžić, koji su u prethodnom periodu bili već gosti našega džemata.

Subota je bila rezervisana za posjetu Živinicama i Kalesiji. U prijepodnevnim satima delegacija našeg džemata posjetila je načelnika općine Živinice i prezentirala naše aktivnosti, kao i projekat kupovine džematskih prostorija. Prezentaciji su prisustvovali načelnik Samir Kamenjaković, glavni imam medžlisa Živinice Sedin ef. Karić, sekretar medžlisa Edis Nišić, predsjednik stare džamije Đurđevik Ibrahim Džihanović i općinski vijećnik Faruz Tulumović, koji je dugogodišnji prijatelj džemata i donator naših projekata.

U poslijepodnevnim satima posjeta je nastavljena kod načelnika općine Kalesija Seada Džafića kao i Medžlisa Islamske Zajednice Kalesija, gdje smo domaćine informisali o našem džematu i projektu kupovine džematskih prostorija. Prezentaciji u Medžlisu Kalesija prisustvovali su glavni Imam Enver Alić i rukovodstvo Medžlisa. Na ovom mjestu treba posebno istaći da je ovo bila uzvratna posjeta Medžlisu Kalesija, koji su naš džemat zijaretili 2014. i 2015. godine.

Zaključno mozemo reći, da su ciljevi ove posjete, prezentacija džemata i projekta kupovine prostorija, kao i institucionalno uvezivanje sa domovinom u potpunosti ispunjeni. Također i posjete načelnicima općina Živinice i Kalesija otvorile su nove perspektive u suradnji dijaspore i lokalne zajednice i pokazale veliko interesovanje rukovodstva ovih općina za život naših ljudi u dijapori.

U čvrsti emanet uzeli smo sva prijateljstva, iskustva, znanja i savjete koje smo skupili tokom ove posjete i implementiraćemo ih inšaallah u našem radu. Svim gorenevedenim sagovornicima se zahvaljujemo na bratskom gostoprimstvu i pomoći u organizovanju ove posjete i pozivamo ih da budu u što skorije vrijeme naši gosti u Minhenu.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija