digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Započet jedinstven projekat Mešihata IZBNj

Autor: Nedžad Abdić Juli 19, 2018 0

Pod pokroviteljstvom Mešihata IZBNj i bošnjačkih džemata u Njemačkoj nedavno je započet jedinstven projekat izrade prvog zajedničkog CD-a ilahija i kasida Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

Projekat ima za cilj afirmaciju ilahije i kaside - bošnjačkog kulturnog i duhovnog naslijeđa ali i afirmaciju i promociju izvanrednih horskih sastava u okviru bošnjačkih džemata u Njemačkoj.

Projekat je jedinstven po mnogo čemu a prije svega po tome što se za horove-džemate koji učestvuju u projektu produciraju posve nove autorske ilahije. 

Pored produkcije autorskih ilahija, učesnici imaju priliku prisustvovati i radionicama na kojima se kompozicijama pristupa na stručnom nivou kako bi cjelokupni proces realizacije od komponovanja, produciranja i izvedbe rezultirao najvišim muzičkim standardom. Tako su već početkom ovog mjeseca upriličene prve radionice i susreti sa horom džemata Ulm, horom džemata Nürnberg i horom džemata Hidaje iz Minhena.

S obzirom na važnost i značaj ovog jedinstvenog projekta, koji će imati veliki uticaj na omladinske aktivnosti u džematima, Mešihat je organizaciju i realizaciju projekta povjerio eminentnim ličnostima iz oblasti ilahija i kasida kao što su prof. dr. Džemaludin Latić, Armin Muzaferija, hafiz Aziz Alili, prof. Latif Moćević i drugi.

 

Po okončanju ovog projekta biće upriličena centralna manifestacija povodom promocije CD-a ilahija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine