digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Hadžije se vraćaju kući šestog septembra

Autor: Sedin Salić Septembar 01, 2018 0
Hadžije najviše vremena provode u Haremu Hadžije najviše vremena provode u Haremu

Prvi let hadžija planiran je za rane jutarnje sate u noći s 5. na 6. septembar što znači da će hadžije za taj let već 5. septembra naveče napustiti hotel. Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice je pokušao vanrednim letovima omogućiti raniji povratak onim hadžijama koji su naveli da imaju razloge za ranijim povratkom. Sačinjena je lista prioriteta tako što su od hadžija tražili da obrazlože potrebu za hitnim povratkom, pa su se na listi našle osobe “koje su imale rezervisane avionske karte prema evropskim i prekookeanskim zemljama ili rješenja o godišnjem odmoru. Naravno, nekim hadžijama smo morali vjerovati na riječ”, kazao je koordinator vodiča Izet Čamdžić. U Bosnu i Hercegovinu se vratio jedan avion sa hadžijama s te liste prioriteta.

Glasnogovornik Islamske zajednice:
Organizacija hadža će biti predmet detaljne analize
U povodu ovogodišnje organizacije hadža glasnogovornik Islamske zajednice Muhamed Jusić za "Preporod" je izjavio: "Islamska zajednica u BiH omogućavanje izvršavanja hadžskih obreda smatra svojom svetom dužnošću koja proizlazi iz šerijatskog nauka i fikhskih propisa prema kojima je pravo i obaveza veliju-l-emra da organizuje godišnji hadž. U tom smislu Zajednica ulaže velike napore kroz Ured za hadž i umru i druge organe kako bi se kvalitet organizacije hadža iz Bosne i Hercegovine unaprijedio.
Prema analizama koje imamo, a na osnovu upitnika koje su popunjavale hadžije, organizacija hadža je u proteklim godinama i pored poskupljenja uzrokovanog rastom cijena u zemlji domaćinu, bila na zavidnom nivou. I ove godine su sve naše hadžije u potpunosti obavile sve hadžske obrede. Ono što je javnosti poznato i o čemu se Islamska zajednica već očitovala jeste činjenica da kompanija s kojom je Ured za hadž i umru sklopio ugovor o prijevozu hadžija svoje obaveze nije ispoštovala. Velikim zalaganjem ljudi u Turkish Airlines-u, ali i vlade Republike Turske i Kraljevine Saudijske Arabije, pa i samog Divana kralja Selmana bin Abdulaziza, u rekordno kratkom roku je osiguran zamjenski prijevoz hadžija s tim da je povratak previđen nešto kasnije nego je to prvobitno bilo najavljeno. Čitava organizacija hadža, pa i detalji o organizaciji prijevoza, bit će kao i ranijih godina predmet detaljne analize. Islamske zajednica se još jednom izvinjava hadžijama i njihovim porodicama zbog eventualnih neugodnosti uzrokovanih dužim boravkom u Meki od onog planiranog".

U međuvremenu se prijavilo još nekoliko stotina hadžija zbog čega se ukazala potreba za još jednim vanrednim letom, za one koji se nisu mogli smjestiti u prvom avionu. “Pokušaji da sa najodgovornijim ljudima u Civilnoj avijaciji Saudijske Arabije riješimo pitanje još jednog termina su bezuspješni. Njihov odgovor je da su već riješili pitanje jednog aviona u vrijeme kada to nisu dozvoljavali drugim hadžijama”, rekao je rukovodilac Ureda Nezim Halilović Muderris.
Stanje hadžija je dobro i osim manjih prehlada hadžije nemaju nikakvih posebnih zdravstvenih problema. Ljekarski tim je obezbijedio dovoljne količine redovnih terapija za one kojima je to neophodno. Dok čekaju povratak svojim kućama hadžije imaju mogućnost da redovno odlaze u Harem jer im pozicija hotela omogućava da brzo i jednostavno putuju do Harema besplatnim prevozom autobusima. Hotel je od Harema udaljen nešto manje od 2.5km, za one koji se upute pješice. Hadžije koriste priliku da većinu namaza obavljaju u Mesdžidu-l-haramu jer jedan namaz u blizini Kabe vrijedi kao 100.000 namaza na bilo kojem drugom mjestu na svijetu.
Tragom natpisa na društvenim mrežama koje su prenijeli i pojedini mediji, pokušali smo zabilježiti argumente osoba koje na internetu iskazuju nezadovoljstvo, međutim kategorički su odbili dati izjave. Većina hadžija ovdje u Mekki izražava čuđenje ovakvim istupima i tvrdnje iznesene na internetu smatra zlonamjernim i neistinitim. 
“Zamislimo šta bi dao jedan dedo iz Krajine koji možda nikad nije imao priliku da posjeti Kabu a ima toliku želju! Šta bi dao samo da dođe jedan taj dan i provede ga u blizini Kabe? Dakle, mi imamo priliku da ostanemo još koji dan duže, tako da sam ja zbog svega toga sretan“, kazao je Nevad Alijagić iz Bihaća.
Zaista je hadž kompletan sabur, od prvog dana kada se krene na aerodrom do zadnjeg dana kada se sleti. Ja ovo govorim u svoje ime a zaista čovjek treba biti psihički spreman na hadž. Ono što je evidentno jeste da svake godine Allah da neko novo iskušenje ovoj organizaciji, neki problem. Međutim, ono što je sigurno jeste da se to sljedeće godine ne ponavlja, da to Islamska zajednica ukloni“, kazao je Damir Mandar iz Sarajeva.
“Ono što bih ja možda sugerisao jeste da se popravi malo hrana u Meki. U Medini je to bilo dosta bolje. Ovo što govore da su liftovi malo spori, međutim kada se pogleda kapacitet tog hotela, normalno je jer tu su umjesto dvije osobe sada tri ili četiri, što je sasvim normalno, time je i veće zagušenje, ali ipak to prolazi“, kazao je Nedžad Beganović iz Bihaća.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine