digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Žepče: Dodjeljene stipendije nadarenim učenicima i upriličen tradiconalni mevlud

Autor: Novembar 23, 2018 0

Povodom obilježavanja 12. rebiul-evvela 

ŽEPČE 20. NOVEMBAR, Povodu obilježavanja 12.rebiul-evvela, Medžlis islamske zajednice Žepče izvršio je (20.11) dodjelu stipendija učenicima srednjih škola i studentima za školsku 2018./2019.godinu. Na raspisani konkurs Medžlisa Islamske zajednice Žepče za stipendiranje nadarenih učenika lošijeg imovnog stanja pristigla su 62 zahtjeva. Konkursna komisija od pristiglih zahtjeva odbrila je 52 stipendije, dodjelivši 12 studenatskih i 40 srednjoškolskih stipendija. Godišnja studentska stipendija iznosi 800 KM a srednjoškolska 300 KM.Stipendije će biti isplaćivane u tri rate, a prva rata isplaćena je već danas. Posebna stipendija „ Abdulvehab Ilhamija „ koja se dodjeljuje studentu s najboljim prosjekom ocjena, ove godine nije dodjeljena jer kako kažu u žepačkom MIZ nije bilo studenata sa odgovarajućim prosjekom.

Fond za stipendiranje nadarenih učenika lošijeg imovnog stanja, MIZ Žepče utemeljio je prije devetnaest godina s ciljem pomoć pri školovanju nadarenih i socijalno ugroženih učenika i studenata. Od osnivanja fonda stipendirano je ukupno 583 učenika i studenata, za što je izdvojeno 310.123 KM. Sredstva u Fond prikupljaju se najvećim dijelom iz sergija koje se organizuju svakog prvog petka u mjesecu, tako da svaki džematlija ima mogućnost da sudjeluje u stipendiranju učenika. Također, Fondu se određenim novčanim sredstvima odazovu i pojedinci ili ustanove.

Medžlis IZ-e Žepče stipendira učenike i studente, koji zadovoljavaju kriterije,tokom cijelog školovanja, tako da je njih oko 45% stipendirano i u srednjoj školi ili na fakultetu.Stipendije  se  dodjeljuju  po  Pravilniku  medžlisa,  za  stipendiranje  učenika srednjih škola i studenata, koji reguliše prava i obaveze stipendista. Prve godine, kada je osnovan fond, 1999/2000. školske godine stipendirano je sedam učenika i isto toliko studenata.

Posebna stipendija „Abdulvehab Ilhamija„ koja se dodjeljuje studentu s najboljim prosjekom ocjena, ove godine nije dodjeljena jer kako kažu u žepačkom MIZ nije bilo studenata sa odgovarajućim prosjekom.

Dodjela stipendija upriličena je u Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču u prisustvu glavnog imama MIZ Žepče prof. Džafera ef. Gračića, predsjednika MIZ Žepče Armina Beće i sekretara MIZ Žepče Amire Mehmedović.

U povodu 12.rebiul-evvela, isti dan u Ferhat-pašinoj džamiji u Žepču  upriličen je i mevlud „Tebi, o Allahov poslaniče... koji već 127 godina,u znak sjećanja na dan rođenja, poslanika Muhammeda a.s. nakon podne-namaza, priređuje porodica Maglić.Mevludski program izveli su učenici medrese “Osman ef. Redžović” iz Visokog, dok je prigodno predavanje održao direktor Visočke medrese, prof. Dženan ef. Handžić.

 R.Agić

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine